Isolation and characterization of two forms of soluble NADH cytochrome b5 reductase from human erythrocytes
- Tez No: 15494
- Danışmanlar: PROF.DR. EMEL ARINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: NADH-sitokrom b5 redüktazlar, insan eritrositi, saflaştırma, kinetik özellikler, ısı hassasiyeti, NADH-cytochrome b5 reductases, human erythrocyte, purification, kinetic properties, heat sensitivity. Science Codes: 401.02.00, 401.01.05 IV
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
/ ÖZET İNSAN ERİTROSİTLERİNDEN IKI TIP NADH-SITOKROM b5 REDÜKTAZ ENZİMİNİN İZOLASYONU VE KARAKTERİZASYONU. ŞAPLAKOGLU, Adile Umay. Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Emel Arınç Eylül 1991, 59 sayfa İnsan eritrositlerinden iki değişik tip çözünmüş NADH-sitokrom b5 redüktaz enzimi saflaştırıldı. ikinci DEAE-selüloz kolonundan alman ve her ikisi de NADH-sitokrom b5 redüktaz aktivitesi içeren iki değişik fraksiyon, daha sonra ultrafiltrasyon ve deterjan Emulgen 913 varlığında 5'-ADP-Agarose affînite kromatografisi kullanılarak saflaştırıldı. Sonuçta, taze eritrosit hemolizatmdan elde edilen fraksiyon I ve Il'nin sırasıyla özgül aktiviteleri 4808 ve 9070 ünite olarak hesaplanırken, günü geçmiş eritrosit hemolizatmdan elde edilen fraksiyon I ve Il'nin özgül aktiviteleri 34 ve 139.92 ünite olarak bulundu. İki redüktaz enzimi de SDS-PAJE ye tabi tutulduklarında, benzer bir elektroforetik görünüm verdiler ve her iki redüktazmda monomer moleküler ağırlığı 32000 ± 1300 olarak hesaplandı. İki redüktaz enzimi de benzer pH profili gösterdiler. Değişik iyonik kuvvetlerdeki tamponlar ikisinin de aktivitesinde kayda değer bir değişiklik yapmadı. Fraksiyon I ve II redüktaz enzimlerinin sitokrom b5 yoluyla sitokrom ç, DCIP ve ferrisiyanit gibi değişik elektron alıcılarına elektron verebilme kabiliyetleri benzer bulundu. Fraksiyon I ve Il'nin bu elektron alıcıları için verdiği V; değerlerinin bir Çalışmadan diğerine değiştiği saptandı. İki değişik tip enzimin varlığını düşündüren farklılıklar, ikinci DEAE-selülozkolon profilinin aynı olmaması ve ısıya karşı farklı hassasiyet göstermeleri oldu. DEAE-selüloz kolon profiline bakılarak, redüktaz II enziminin redüktaz bir en zimine oranla daha asidik bir yapıya sahip olduğu söylendi. Ayrıca, redüktaz II enziminin, ısı muamelesine karşı redüktaz I enzimine göre daha hassas olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ISOLATION AND CHARACTERIZATION OF TWO FORMS OF SOLUBLE NADH CYTOCHROME b5 REDUCTASE FROM HUMAN ERYTHROCYTES ŞAPLAKOGLU, Adile Umay. M.S. in Biology. Supervisor: Prof. Dr. Emel Armç September 1991, 59 pages Two different forms of soluble NADH-cytocnrome b5 reductase were pu rified from human erythrocytes. Two distinct fractions both, having NADH- cytochrome b5 reductase activity eluted from the second D E AE- cellulose col umn were further purified by ultrafiltration and 5'-ADP-Agarose affinty column chromatography in the presence of detergent Emulgen 913. The specific activities calculated from the final preparations were 4808 and 9070 units respectively from fresh human erythrocyte hemolysates and 34 and 139.92 units from outdated human erythrocyte hemolysates. Both reductases exhibited identical electrophoretic pattern when subjected to SDS-PAGE and the apparent monomer molecular weight of each reductase was determined to be 32000 ± 1300. Both reductases gave similar pH profile. Varying ionic strengths of buffers did not effect the activities of both reductases significantly. The ability of fraction I and II reductases to transfer electrons to electron acceptors such as DCIP, ferricyanide and cytochrome ç through cytochrome b5, were also found to be similar. The Vmaa. values of fraction I and II for those electron acceptors was varied from one preperation to another. The differences suggesting the presence of two distinct forms were the dif ferent elution profiles from the second DEAE- cellulose column and different iiisensitivities of two forms to heat treatment. Their elution profile from DEAE- cellulose column suggested reductase II to be more acidic than reductase I. Reductase II was also found to be more sensitive to heat treatment than re ductase I.