Neotectonic evolution of the İnegöl (Bursa) basin
- Tez No: 15493
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: înegöl lîavzası, temel kayaları, înegöl grubu, alüvyon birikintileri, normal fay, yarı graben, înegöl, Bursa, înegöl basin, basement rocks, înegöl group, alluvial deposits, normal fault, half graben, înegöl Bursa
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET İNEGÖL (BURSA) HAVZASININ NEOTEKTONÎK EVRÎMÎ Kaymakçı, Nuretdin Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Müh. Böl. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Koçyiğit Eylül 1991, 73 sayfa İnegöl havzası Bursanın yaklaşık 45 kilometre doğusunda yer alır. İnceleme alanında yüzeyleyen kaya birimleri temel ve örtü birimleri olmak üzere ikiye ayrılır. Temel birimleri Permiyen öncesi Kıran karmaşığı, Pazarcık karmaşığı, Mahmudiye maf it-ultramaf iti, Mesozoyik Kocadere mermeri, Triyas Karakaya grubu, Alt ve orta Liyas Bayırköy Formasyonu, Kalloviyen-Valenjiyan Bilecik grubu, Kratese Kabalar grubu ve Eosen Gemlik grubu 'ndan oluşur, örtü birimleri orta ve üst Miyosen İnegöl grubu ve Pliyo- Kuvaterner alüvyon ile traverteni içerir. İnegöl grubu krem ve sarı renkli akarsu ve gölsel kırıntılılarla kireçtaşı ardalanmasından oluşur. çalışma alanı önemli miktarda yanal bileşeni olan çok sayıda verev atımlı normal faylarla şekillenir. Genel olarak bölge sismik bakımdan çok aktif olmasına rağmen çalışma alanındaki fayların aktivitesi kesin olarak ortaya konulamamıştır. Bununla birlikte, havzanın kuzey köşesinde yüzeyleyen ötelenmiş ve kısmen deforme olmuş Pliyo- Kuvaterner alüvyon yelpazesi, havzanın kenar faylarının en azından Holosen' in başlangıcına kadar aktif olmuşolabileceğini gösterir. Yalnızca güney kenarı aktif verev atımlı normal faylarla sınırlı olan İnegöl havzası, bir yarı graben olarak sınıflandırılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEOTECTONIC EVOLUTION OF THE ÎNEGÖL (BURSA) BASIN Kaymakçı, Nuretdin M.Sc. in GEO.E. Supervisor: Prof. Dr. Ali Koçyiğit September 1991, 73 pages, The înegöl basin is located approximately 4 5 kilometers east of Bursa. The rock units exposing in and around the înegöl basin are subdivided into two categories: 1) basement rocks and 2) cover rocks. The basement rocks are the pre-Permian Kıran complex, Pazarcık complex, Mahmudiye maf ics-ultramaf ics, Mesozoic Kocadere marble, Triassic Karakaya group, Lower to Middle Liassic Bayırköy Formation, callovian to Valanginian Bilecik group, Cretaceous Kabalar group, and Eocene Gemlik group. The cover rocks include Middle to Upper Miocene inegöl group and Plio-Quaternary alluvial deposits and travertine. The İnegöl group is composed of buff to yellow fluvio- lacustrine elastics and limestone intercalations. The înegöl basin is shaped by a number of subparallel normal faults with considerable amounts of strike-slip component. Although the surrounding regions are seismically very active, the activity of the faults in the study area is questionable. However, the displaced and deformed Plio- Quaternary alluvial fan deposits at the northwestern corner of the study area suggest that the boundary faults of the iiibasin might have been active till the beginning of Holocene. Since the southern margin of the înegöl basin is bounded by active oblique-slip normal faults it can be classified as a half graben.