Bir dönüşüm aracı olarak soylulaştırma kavramı, prag (londoynska) ve İstanbul (Kuzguncuk) örneklerinin karşılaştırılması
Gentrification concept as a meons of transformation, comparison of prag (londoynska) and İstanbul (Kuzguncuk) examples
  1. Tez No: 154950
  2. Yazar: GÜL USLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, soylulaştrrma, orta sınıf, Prag, İstanbul vııı, Globalization, Gentrification, middle class, Prague, Istanbul, City Center IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET 1980 sonrası dünyadaki teknolojik gelişme ile birlikte ekonomik yeniden yapılanma sonucu üretim biçimlerindeki değişim, kentlerin fonksiyonlarında, sosyal, ekonomik ve mekansal dmamiklerinde bir değişim süreci başlatmıştır. Bu yemden yapılanma sürecinin odağında olan kent merkezleri ve yakın çevresi de güçlü bir fiziksel ve/veya işlevsel yenilenmeye, neticesinde de sosyal değişime maruz kalmışlardır.“Soylulaştırma”olarak adlandırılan bu süreç, orta ve üst gelir grubuna mensup kişilerin çöküntü bölgesi haline gelmiş kent merkezlerine yerleşerek buradaki konutları rehabilite etmesi ve yaşanan süreç sonucunda artan emlak ve kira değerlerini karşılayamayan düşük gelirli kesimin kent merkezlerini terk ederek başka yerlere taşınmalarım içermektedir. Bu çalışmada Prag ve Istanbul' da ki kentsel gelişim süreçleri araştırılmış, küreselleşme neticesinde kent merkezlerinde yaşanan değişim incelenmiş ve Kuzguncuk ile Londonyska yerleşmelerindeki soylulaştırma süreçleri karşılaştırılarak, sürecin ayrılan ve benzerlik gösteren yönleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT With the rapid technological development in the post- 1980 period world and the transformation of the manufacturing formats due to the restructuring of economy caused a process of change in the functions of cities and their social, economic and spatial dynamics. The urban centers and their close surrounding, being at the focus of this restracturing process have also been subject to a strong physical and /or functional renovation and in turn a social change. So called“Gentrification”, this process caused the people belonging to middle and upper income levels to reside in the urban centers which have turned into a zone of collapse, and restore such housing units and in the end of the process. Low income level people could not afford to live in the urban centers and moved therefore to other parts of the city. In this study, the urban development processes in Prague and Istanbul were compared, the changes faced in the urban centers due to globalization was reviewed and the gentrification processes of Kuzguncuk and Londonyska residential areas were compared also, the differing and resembling parts of the process were given.