Ordu yöresinden toplanan değişik menşeili patateslerin (Solanum tuberosum L.) bazı fenolojik, morfolojik, agronomik ve teknolojik özellikleri üzerine bir araştırma
A study on some phenologic, morphologic, agronomic and technologic characters of different originated potato collected surroundings Ordu city
- Tez No: 155022
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELİM AYTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Patates, Ordu, menşei, kalite, verim, Potato, Ordu, origin, quality, yield
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ORDU YÖRESİNDEN TOPLANAN DEĞİŞİK MENŞEİLİ PATATESLERİN (Solatium tuberosum L.) BAZI FENOLOJİK, MORFOLOJİK, AGRONOMİK VE TEKNOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bu çalışma, Ordu yöresinden toplanan değişik menşeili patateslerin bazı fenolojik, morfolojik, agronomik ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2003 yılında yapılmıştır. Bölgeden toplanan ve uzun yıllar değiştirilmeden tarımı yapılan yerel 63 menşei Bafra ekolojik koşullarında dikilmiştir. Samsun' da çok yıllık ortalama değerlere göre toplam yağış 665.9 mm, ortalama sıcaklık 14.2 °C ve ortalama nispi nem % 73.8 olmuştur. Denemenin yapıldığı 2003 yılında bu değerler sırasıyla 675.7 mm, 14.6 °C, % 74.4 olarak gerçekleşmiştir. Deneme, organik madde ve fosforca fakir ve alınabilir potasyumca zengin, hafif alkali, kireçli, tuzsuz, tınlı bünyeye sahip bir alanda kurulmuştur. Dikim, 5 m uzunluğundaki sıralara 70 cm sıra arası ve 40 cm sıra üzeri mesafe ile 24 Nisanda, hasat ise tüm hatların olgunlaşmasından sonra 4 Ağustos tarihinde yapılmıştır. Araştırmada, patates menşeilierin bazı fenolojik (çıkış ve yetişme süresi), morfolojik (bitki boyu, dal sayısı, yaprakçık sayısı, yumru eni, yumru boyu), agronomik (ocak başına yumru sayısı, ortalama yumru ağırlığı, dekara verim) ve teknolojik (yumru et rengi, kuru madde oranı, kül oranı, protein oranı, göz sayısı) özellikleri incelenmiştir. Ordu yöresinden toplanan patates mensellerinde çıkış süresi 8-18 gün, ve yetişme süresi ise 61-1 12 gün olarak tespit edilmiştir. Dal sayısı bakımından patates mensellerinin 2.0-14.0 adet arasında değiştiği belirlenmiştir. Yumru eni ve yumru boyu bakımından menşeiler arasında geniş bir varyasyon tespit edilmiştir. Patates menşeileri arasında ocak başına yumru sayısı, ortalama yumru ağırlığı ve dekara yumru verimleri bakımından farklılıklar belirlenmiş; bu özellikler bakımından, özellikle verim ağırlıklı olmak üzere, dikkat çekici menşeilerin (6, 7, 9, 26, 27, 28, 30 ve 33) daha ayrıntılı incelenmesi gerektiği belirlenmiştir.11 Hem kalite hem de depolama açısından önemli olan kuru madde oranları 12.49-27.72 olarak tespit edilmiştir. Patates menşeileri arasında kuru madde oranları bakımından yüksek olan hatlar (20, 26, 27, 30, 33, 38, 51, 53, 54, 58 ve 60) belirlenmiştir. İncelenen diğer teknolojik özellikler (protein oranı, kül oranı, göz sayısı ve yumru et rengi) bakımından patates menşeileri arasında önemli farklılıklar görülmüştür.
Özet (Çeviri)
m A STUDY ON SOME PHENOLOGIC, MORPHOLOGIC, AGRONOMIC AND TECHNOLOGIC CHARACTERS OF DIFFERENT ORİGİNATED POTATO COLLECTED SURROUNDINGS ORDU CITY. ABSTRACT This study was conducted to determine some phenologic, morphologic, agronomic and technologic characters of different originated potato collected from Ordu vicinity in 2003. 63 potato orgin collected from Ordu vicinity and cultured in the some manner during lots of year were planted under Bafra ecological conditions. According to the mean values of total precipitation for along years was 665.5 mm, average temperature 14.2 °C and average relative moisture was 73.8 % in Samsun. The same means were 675.7 mm, 14.6 °C, 74.4 % respectively in 2003. Soil of experimental area had poor phosphorus and organic matter content, high potassium and was slightly alcali, liny, saltless, loamy. Planting was performed with 70x40 cm plant space in 24 April and plants were harvested in 4 August after ripering of all lines. in this study some phenologic (emergence periods, growing period), morphologic (plant height, leaf number, branch number, tuber lenght, tuber width), agronomic (tuber number, tuber weight, yield per decar) and technologic (dry matter ratio, protein ratio, ash ratio, eye number, tuber flesh color) characters of potato origin were investigated. it was determined that emergence periods were 8-18 days, growing periods were 61-112 days. In terms of branch number was 2.0-14.0 and there was determinated a significant variation for tuber lenght and tuber width with among potato origin. It was determined that potato origin were varied with tuber number per plant, average tuber weight, yield per decar; It was concluded that some origins (6, 7, 9, 26, 27, 28, 30 ve 33) having significantly high values for some characters as especially that is largely about yield, so it should be studied more deeply about those promising origins.IV Dry matter percentage which has a great importance in quality and storage point of wiev was 12.49-27.72 %. Among origins, ones having high dry matter content were selected (20, 26, 27, 30, 33, 38, 51, 53, 54, 58 and 60). It was also observed that the origins have a great variation in term of some other technologic characters (Protein ratio, ash ratio, eye number and tuber flesh color).