Ketenin biyolojik ve tarımsal karakterlerine sıcaklık ve fotoperiyodun etkisi
The effects of temperature and photoperiod on biological and agricultural character of linseed
  1. Tez No: 155021
  2. Yazar: DURSUN BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ORHAN KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Keten (JLinum usitatissimum L.), çimlenme, sürme, sıcaklık, fotoperiyod, ekim sıcaklığı, verim, verim unsurları, Linseed-flax (Linum usitatissimum L.), germination, emergence, temperature, photoperiod, sowing temperature, yield, yield components
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
KETENİN BİYOLOJİK VE TARIMSAL KARAKTERLERİNE SICAKLIK VE FOTOPERİYODUN ETKİSİ ÖZET Bu araştırma, laboratuar ve arazi uygulaması olmak üzere iki aşamalı olarak yürütülmüştür. Laboratuar aşaması, laboratuar koşullarında (iklim dolabı), ketenin {Linum usitatissimum L.) çimlenme ve sürme yeteneğine sıcaklık ve ışıklanma süresinin etkileri araştırılmak amacıyla 2002-2003 yılları arasında yürütülmüştür. Arazi aşaması, Samsun ekolojik şartlarında farklı sıcaklıklarda ekimin, ketenin verim ve verimi unsurlarına etkilerini belirlemek amacıyla Atakent Meteoroloji mevkiinde saksı denemesi olarak 2003-2004 yıllarında yürütülmüştür. Laboratuar denemesinde, 3 keten çeşidi (Antares, Windemore, Sarı-85) petriler içersinde yetiştirilmiş olup, 5 farklı sıcaklık (10, 15, 20, 25, 30 °C) ve 4 farklı ışıklanma süresi (tam karanlık, 8 saat aydınlık ve 16 saat karanlık, 12 saat aydınlık ve 12 saat karanlık, 16 saat aydınlık ve 8 saat karanlık) uygulaması şeklinde bölünen parseller deneme deseninde tanzim edilmiş olup, çimlenme ve sürme yeteneklerine, bu faktörlerin etkisi araştırılmıştır. Araştırma sonucu, ortalama çimlenme gücü % 86.3 olup, çimlenme gücüne, çeşit ve sıcaklığın istatistiki anlamda önemli derecede etki ettiği belirlenmiştir. Windemore (% 90.0) ve Antares (% 89.6) aym gurupta yer almasına karşılık, Sarı-85 ( % 71.2 ) farklı gurupta yer almıştır. Çimlenme sıcaklığı bakımından ise; 20 (% 87.8), 25 (% 88.8) ve 30 °C (% 90.2) aynı gurupta yer alırken, 15 (% 82.3) ve 10 °C ( % 68.9 ) farklı gurupta yer almıştır. 30 °C sıcaklık ve 12 saat karanlık, 12 saat aydınlık fotoperiyod uygulamasının diğer uygulamalara göre çimlenme üzerinde daha etkili olduğu belirlenmiştir. Sürme gücü bakımından değerlendirildiğinde ortalama sürme gücü % 68.7 olup, çeşitler, fotoperiyodlar, sıcaklıklar, çeşit x sıcaklık ve fotoperiod x sıcaklık interaksiyonun, sürme gücü üzerine istatistiki anlamda etkili olduğu belirlenmiştir. Çimlenme gücünde olduğu gibi; Antares (% 73.8) ve Windemore (% 73.5) aynı gurupta yer almasına karşılık, Sarı-85 ( % 59.0 ) farklı gurupta yer almıştır. Sürme sıcaklığı bakımından ise, bütün sıcaklıklar farklı gurupta yer almış; 30 (% 90.0), 25 (% 88.3), 20 (% 85.6), 15 (% 79.8) ve 10 °C ( % 0 ) olarak belirlenmiştir. 10 °C de hiçbirII çeşitte sürme elde edilememiştir. Fotoperiod bakımından en yüksek sürme gücü; 8 saat karanlık, 16 saat aydınlık uygulamasından (%69.9) elde edilmiş olup, 24 saat karanlık hariç (% 67.1) diğerleri aynı gurupta yer almıştır. Çeşit x sıcaklık inetraksiyonu bakımından en yüksek sürme gücü bütün çeşitler için 30 °C de elde edilmiş olup, Antares % 94.8, San-85 %79.0 ve Windemore % 96.3 sürme gücü oranları tespit edilmiştir. Fotoperiod x sıcaklık interaksiyonu bakımından ise en yüksek sürme gücü 30 °C ile 8 saat karanlık 16 saat aydınlık (% 91.6) uygulamasından elde edilmiştir. Arazi denemesinde, 3 keten çeşidi (Antares, Windemore, San-85) ve 3 ekim zamanı bölünen parseller deneme metoduna göre ekilmiştir. Ekim uygulaması, toprak sıcaklıklarının 10, 15 ve 20 °C günlük ortalamasına sahip olduğu 3 farklı tarihte yapılmış ve farklı ekim sıcaklığının, bitki verim ve verimi unsurlarına etkileri incelenmiştir. Arazi denemesinin sonucunda; ortalama toprak sıcaklığının 20 °C olduğu ilk ekim zamanında bitki boyu, bitkide kapsül sayısı, kapsülde tohum sayısı, 1000 tane ağırlığı, bitkide tane sayısı ve tane verimi yönünden 15 °C ortalama toprak sıcaklığında ekilen 2. ekime oranla daha yüksek neticeler göstermiştir. Ortalama toprak sıcaklığının 10 °C olduğu ekim uygulamasında sürme elde edilememiştir. Ele alman kriterler değerlendirildiğinde keten bitkisi içi en uygun kışlık ekim zamanı, toprak sıcaklığının ortalama 20 °C olduğu, ekim ayının ilk yarısı olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak çimlenme ve sürme açısından 20 °C'nin üzerindeki sıcaklıkların daha düşük sıcaklıklara göre daha avantajlı olduğu, bitki gelişimi, verim ve verim unsurları açısından da toprak sıcaklığının 20 °C olduğunda ekimin yapılmasının uygun olacağı önerilebilir.
Özet (Çeviri)
HI THE EFFECTS OF TEMPERATURE AND PHOTOPERIOD ON BİOLOGİCAL AND AGRICULTURAL CHARACTER OF LİNSEED ABSTRACT This research was carried out in two steps; one laboratory and one field experiment. The latter experiment was carried out to investigate the effects of temperature and photoperiod on germination and emergence ability of flax under laboratory conditions (climate cupboard) between 2002 and 2003. The field experiment was carried out as a pot experiment to determine the effects of temperature and photoperiod on yield and elements affecting yield of flax under Samsun ecological conditions at Atakent Meteorology locality, between 2003 and 2004. In the laboratory experiment, three flax cultivars (Antares, Windemore, San-85) were cultivated in petri dishes and the experiment was designed as a split plot design with 5 different temperatures (10, 15, 20, 25, 30 °C) and 4 different photoperiod treatments (dark, 16 h dark and 8 h light, 12 h dark and 12 h light, 8 h dark and 16 h light) to investigate the effects of these factors on germination and emergence ability. Mean germination power was obtained as % 86.3 and significant differences were detected between cultivars and temperature treatments regarding germination power. Windemore (% 90.0) and Antares (% 89.6) belonging to the same group, while San-85 (% 71.2) was in a different group. In case of germination temperature the temperature levels 20 °C (% 87.8), 25 °C (% 88.8) and 30 °C (% 90.2) were situated in the same group and 15 °C (% 82.3) and 10 °C (% 68.9) in a different group. The combination 30 °C temperature and 12 h dark 12 h Light had higer effects on germination compared with the other treatments. If we consider emergence power mean emergence power was observed as % 68.7 and statistically significant effects of cultivars, photoperiods, temperatures, cultivar x temperature interactions and photoperiod x temperature interactions on emergence power was detected. As in the case of germination power Antares (% 73.8) and Windemore (% 73.5) were situated in the same group and San-85 (% 59.0) in a different group. Regarding emergence temperature every temperature level formed a different group and were determined as 30 °C (% 90.0), 25 °C (% 88.3), 20 °C (% 85.6), 15 °C (% 79.8) and 10 °C (% 0). At 10 °C no emergence was observed in all cultivars.IV In the case of photoperiod the highest emergence power was obtained in the treatment 8 h dark 16 h light ( % 69.9) and exclusively 24 h dark all other treatments were in the same group. Regarding cultivar x temperature interactions highest emergece power were obtained for all cultivars at 30 °C and the emergence power values for Antares, San-85 and Windemore were % 94.8, 79.0 and 96.3 respectively. In the photoperiod x temperature interactions the highest emergence power was obtained in the combination 30 °C temperature and 8 h dark 16 h light (% 91.6). In the field experiment, 3 flax cultivars (Antares, San-85 and Windemore) and 3 sowing times were organized in a split plot experimental design. Sowing was performed at 3 different times where soil temperatures were approximately 10, 15 and 20 °C within a day and the effect of temperatures at sowing on plant yield and yield components were investigated. In the field experiment, at the first sowing time in which the mean soil temperature is 20 °C, higher values for the plant height, root height, dry weight per plant, relative ratio, relative stem ratio, the number of capsule per plant, the number of seed per capsule, the number of seed per plant,, 1000 seed weight and seed yield per plant were observed compared with the second sowing time, where mean soil temperature was 15 °C. The emergence could not be obtained in the treatment of sowing in which the mean soil temperature was 10 °C. If we comparize the used criteria the most appropriate sowing time for flax was detected as the first half of October, where mean soil temperature was 20 °C. As a conclusion, it could be recommended that temperatures about 20 °C have more advantages compared with lower temperatures regarding germination and emergence and that it would be more suitable to perform sowing when soil temperature is 20 °C regarding plant growth, yield and yield companents.