Hydrodynamics of a pulsed bed reactor
Vurulu akışlı dolgulu yataklı reaktörlerin hidrodinamiği
- Tez No: 15514
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İNCİ EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cocurrent downflow, trickle flow, pulse flow, hydrodynamics. *“”Scientific Code : 603.02.01
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET VURULU AKIŞLI DOLGULU YATAKLI REAKTÖRLERİN HİDRODİNAMİĞİ TURGUT, Funda Yüksek Lisans Tezi, Kîmya Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi : Doç. Dr. İnci Er oğlu Eylül 1991, 118 sayfa. Gaz ve sıvının birlikte aşağı doğru aktığı reaktörlerde, gaz ve sıvının akış hızına, dolgu maddesinin ve sıvının özelliklerine göre; sızıntılı akış, vurulu akış, püskürtmeli akış ve dağılmış kabarcıklı akış gibi rejimler gözlenir. Gaz veya sıvı akış hızındaki küçük bir değişimin basınç dalgalanmasında ani bir artışa yol açması genel olarak akış rejiminin geçişi olarak tanımlanır. Her bir akış değişiminin hidrodinamiği birbirinden farklıdır ve her bir hidrodinamik rejimdeki basınç düşmesi, eksensel dağılım, kütle aktarımı, suyun tutulması ve dış yüzeydeki ıslanma gibi parametrelerde değişiklik gösterir. vı2 Bu çalışmada, gazın kütlesel hızının 0.2 kg/m s den az ve Lm/Gm oranının 10 dan büyük olduğu bölgenin akış rejim grafiği çizilmiştir. Çalışılan sistemde su ve hava dolgulu kolonda aşağı doğru akmaktadır. Kolonun dolgu uzunluğu 0.6 m ve çapı 0.045 m dir. Sistemin rejim sınırları ısıl iletkenlik ve basınç dalgalanmaları verileri kullanılarak çizilmiştir. Ayrıca gaz ve sıvının kütle hızının, vuru özellikleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Sonuç olarak, sızıntılı akış ve vurulu akış arasında yeni bir geçiş bölgesi çizilmiştir. Bu bölgenin basınç düşmesi, sıvı tutulması ve sıvı fazındaki karışma gibi hidrodinamik parametreleri deneysel olarak her bir bölgede bulunmuştur. Ânahtar kelimeler: iki fazlı akış, sızıntılı akış, vurulu akış, hidrodinamik. Bilim Kodu : 603.02.01 vı i
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYDRODYNAMICS OF A PULSED BED REACTOR TURGUT, Funda M. S in Chemical Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. İnci Eroğlu September 1991, 118 pages For cocurrent downflow over a packed bed, various flow regimes such as trickle flow, pulse flow, spray flow and dispersed bubble flow can be obtained depending upon the gas and liquid flow rates, the nature and size of packing and the nature and the properties of liquid. The flow regime transition is usually defined as the condition at which a slight increase in gas or liquid flow rate causing a sharp increase in the pressure fluctuations. The hydrodynamics are different in each of the flow regimes, thus having a great influence on design parameters such as pressure drop, axial dispersion, mass transfer coefficients, liquid holdup and wetting ı 1 1efficiency. In the present study the transition boundaries 2 for gas mass flow rate (G ) less than 0.2 kg/msec and m for liquid to gas mass flow rate ratios greater than 10 were plotted. The system which was studied consists of cocurrent downflow of air and distilled water through an activated carbon packed column. The height of the column packing is 0.6 m and the diameter of the column is 0.045m. The flow pattern of the system was drawn from thermal conductivity and pressure flactuation data. The effect of gas and liquid flow rates on pulse properties such as frequency of pulsation has been also investigated. The overall evaluation of this work results a new flow regime transition region between trickle flow and pulse flow. The hydrodynamic parameters such as pressure drop, liquid holdup and extend of mixing in liquid phase were determined in these regions. IV