Computational methods in pattern evoked potentials
  1. Tez No: 15524
  2. Yazar: SELÇUK CANBEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEŞE YALABIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Uyarılmış Potansiyeller, Görsel Uyarılmış Potansiyeller, Patternle Uyarılmış Potansiyeller, örüntü 'fanıma, öbekleme, Sinyal Elde Etme, Evoked Potentials, Visual Evoked Potentials, Pattern Evoked Potentials, Pattern Recognition, Clustering, Signal Acquisition. Science
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZET ÖRÜNTÜYLE UYARILMIŞ POTANSİYELLERDE HESAPLAMA TEKNİKLERİ CANBEK, Selçuk Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Neşe Yalabık Eylül 1991, 179 sayfa Bu tezin amacı, beyin araştırmalarının önemli bir dalı olan görsel uyarılmış potansiyellerin incelenmesinde kullanılabilecek bir yazılım geliştirmektir. Bu yazılım, programlama tecrübesi olmayan nörof izyologların da kullanabileceği bir menü tarzında tasarı m! anmıştır. Aynı zamanda modüler bir yaklaşımla bu yazılımın minimum bir programlama bilgisiyle yeni deney düzenlemelerine uyarlanabilecek bir yapıda olması sağlanmıştır. Ayrıca, kolaylıkla gerçekleştirilebilecek özgün bazı donanım yapıları da verilmiştir. Hem yazılım, hem de sistemin bütünü, başka türden uyarılmış potansiyellere de kolaylıkla genişletilebil ir. İkinci bir amaç da bu yazılımın bir uygulamasıdır.“iki farklı görsel uyarının, uyardıkları cevaplar yardımıyla ayırdedilip edilemeyecekleri”sorusu bu problemlerden biridir. Bu problemin örüntü tanıma teknikleri kullanılarak otomatik olarak incelenmesi ikinci amaç olarakgerçekleştirilmiştir. Sonuçta, bir harf ya da sayı'nın uyardığı potansiyelin, bir satranç karesi ya da yatay veya düşey çizgilerin uyardığı potansiyelden farklı olduğunu gösterdik. Bu farklılık, öbekleme teknikleri kullanılarak uyarılmış potansiyellerin tek bir parametresi yardımıyla belirlenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTATIONAL METHODS IN PATTERN EVOKED POTENTIALS CANBEK, Selçuk M. S. in Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Neşe Yalabık September 1991, 179 pages The main goal of this thesis is to develop a software to be used in an important branch of brain research called the visual evoked potentials. This software was designed as a user-friendly menu to make it possible to be used by any neurophysiologist not experienced in programming. At the same time, it was designed in a modular fashion to make it easily modifiable for unforeseen experimental paradigms with a minimum of programming knowledge. Also, some hardware constructions are given (as for a visual display) which are easily implementable. The software and the whole system can easily be extended to include other forms of evoked potentials. A second aim is to use this software in a real application. The question“if two distinct visual stimuli could be discriminated by looking at the responses of the brain invoked by them”is one of the problems. To do this automotically by using pattern recognition techniques was the 7 7* iactual second aim that was attached. More specifically, we showed that a letter or number has an evoked potential different from that of, for example, a chess-board pattern, vertical or horizontal bars. The difference can be detected by a single feature of the evoked potentials using clustering techniques.