Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampüsü ve çevresi zyngoptera (odonata) faunası üzerine bir çalışma
Study on the fauna of zygoptera (odonata) in the Kurupelit Campus and territoria of Ondokuz Mayıs University
- Tez No: 155243
- Danışmanlar: PROF.DR. VEYSEL KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Zygoptera, fauna, taksonomi, Zygoptera, fauna, taksonomi
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ KURUPELİT KAMPUSU VE ÇEVRESİ ZYGOPTERA (ODONATA) FAUNASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA ÖZET Bu çalışmada, araştırma alanı olarak seçilen, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampus Alam içerisinde, akarsu ve gölet çevrelerinde, 2002-2003 yıllan mayıs ve ekim ayları içerisinde, 320 adet ergin Zygoptera örneği toplanmıştır. Örneklerin laboratuvarda prepara edilerek incelenmesi ve teşhis edilmesi sonucu, 5 familyaya giren 7 cinse ait 8 tür tespit edilmiştir. Bu türler: Calopteryx virgo (Linnaeus, 1758), Calopteryx splendens (Harris, 1782), Epallage fatime (Charpentier, 1840), Lestes viridis (Van Der Linden, 1825), Platycnemis pennipes ( Pallas, 1771), Coenagrion puella (Linnaeus, 1758), Enallagma cyathigerum (Charpentier, 1840) ve Ishnvra elegans (Van Der Linden, 1823)' dır. Tespit edilen 8 türün tip yerleri, sinonimleri, Türkiye ve dünyadaki dağılımlan, habitat ve ekolojileri verilmiş, ayırt edici taksonomik özellikleri şekillerle tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
u STUDY ON THE FAUNA OF ZYGOPTERA (ODONATA) IN THE KURUPELIT KAMPUS AND TERRITORIA OF ONDOKUZ MAYIS UNIVERSITY ABSTRACT In this study, it was collected 320 Zygoptera subjects from the vicinity of stream and puddles in The Kurupelit Kampus territoria of Ondokuz Mayıs University, that was choosen as a study area, between May and October in 2002-2003. It was determined 8 species from 7 genus belonging to 5 families after preparation and identification procedures of subjects at laboratory. The species are Calopteryx virgo (Linnaeus, 1758), Calopteryx splendens (Harris, 1782), Epallage fatime (Charpentier, 1840), Lestes viridis (Van Der Linden, 1825), Platycnemis pennipes ( Pallas, 1771), Coenagrion puella (Linnaeus, 1758), Enallagma cyathigerurn (Charpentier, 1840) and Ishnura elegans (Van Der Linden, 1823). Type locality, distribution in Turkey and in the world, synonymes, habitat and ecological positions and tacsonomical features of these 8 species were completed in this thesis.