Nikotin ve melatonin verilmiş farelerde (Mus musculus) karaciğerde oluşan histolojik değişikliklerin ışık mikroskobu düzeyinde araştırılması
Light microscopy investigation of histological changes in liver induced by nicotine and melatonin in mice (Mus musculus)
- Tez No: 155242
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BANU EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Nikotin, Melatonin, Karaciğer, Histolojik değişiklikler, Nicotine, Melatonin, Liver, Histological changes
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
NİKOTİN VE MELATONİN VERİLMİŞ FARELERDE {Mus m use ulus) KARACİĞERDE OLUŞAN HİSTOLOJİK DEĞİŞİKLİKLERİN IŞIK MİKROSKOBU DÜZEYİNDE ARAŞTIRILMASI ÖZET Bu çalışmada tütünün en etkili bileşenlerinden biri olan nikotin ile güçlü bir antioksidan olan melatoninin karaciğerde oluşturduğu histolojik değişiklikler araştırılmıştır. Bu amaçla laboratuvar farelerine (Mus musculus) Nikotin, Melatonin intraperitonal yolla enjekte edildikten sonra 4., 8., 12. saatlarde, 1., 3., 5., 7., 14. ve 21. günlerde servikal dislokasyonla öldürülerek karaciğerleri çıkarılmıştır. Karaciğerlerin fiksasyonu tamponlanmış nötral formaldehit ile yapıldıktan sonra rutin histolojik işlemler uygulanmış, preparatlar Hematoksilen-Eosin, Masson'nun üçlü boyaması, periyodik asit-Schiff (PAS) ve Gomori'nin Gümüş impregnasyon teknikleri ile boyanmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda, nikotinin etkisiyle karaciğerde hidropik dejenerasyon, sinuzoidlerde genişleme, mononükleer hücre infiltrasyonu, fibrozis, glikojen yoğunluğunda ve retikülin liflerde değişiklikler gözlenmiştir. Melatoninin gruplar üzerindeki histolojik etkisinin belirgin olmadığı, nikotin ve melatonin birlikte verildiğinde nikotin gruplarında gözlenen derecede histolojik değişiklik meydana gelmediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 LIGHT MICROSCOPY INVESTIGATION OF HISTOLOGICAL CHANGES IN LIVER INDUCED BY NICOTINE AND MELATONIN IN MICE (Mus musculus) ABSTRACT In this study, histological changes induced by nicotine that is one of the most effective components of tabacco and melatonin known to be an effective antioxidant were researched. For this purpose, after the injection of nicotine and melatonin intraperitonally to laboratory mice, they were killed by servical dislocation at 4., 8., 12. hours, 1, 3., 5., 7., 14. ve 21. days and their livers were removed. After isolated livers were fixed in %10 buffered neutral formalin, routine histological processes were applied and sections were stained by Heametoxilen-Eosin, Masson's Trichrome, Periodic acid-Schiff (PAS) and Gomori's Silver Impragnation Method. As a result histological changes such as hydropic degeneration, expand in sinuzoids, fibrosis, modification in amount of glycogen and reticulin fibrils were observed in some nicotine groups. Effects of melatonin weren't clear on groups. When nicotine and melatonin were given together, histological changes weren't same degree with nicotine groups.