Sismik yalıtım-yapı etkileşiminin hassaslığının değerlendirilmesi
Evaluation of sensitivity of seismic isolation
  1. Tez No: 155244
  2. Yazar: SERTAÇ TUHTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZER KASIMZADE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sismik yalıtım-yapı etkileşimi, temel yalıtımı, stokastik analiz, sismik izolatör, sonlu elemanlar metodu, Seismic isolation-structure interaction, base isolation, stochastic analysis, seismic isolator, finite element methods
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
HI ÖZET Bu tezde, binaların periyodunu büyütmek ve deprem etkilerini azaltmak amacıyla kullanılan sismik yalıtım araçlarının en yaygın olarak kullanılanı olan sismik izolatörlerin, binaların ve kendi parametrelerinin değişimine tepkisinin hassaslığı değerlendirilmiştir.Bu değerlendirme yapılatın tanımlanması, yenilenmesi ve onarımında büyük önem taşımaktadır. İzolatör üretiminde güvenlik faktörünün önemi büyüktür.Çalışma koşullarına göre izolatör özellilerinin sonradan değiştirilmesi mümkün olmadığı için bu parametrelerin analiz aşamasında iken yapının ve izolatörün hassas olduğu değerlere göre yorumlanması gerekir.Bu yorumlar göz önünde bulundurularak üretimde yenilenmenin nasıl yapılacağı,testlerin nasıl değerlendirileceği gibi tasarım aşamasında ve örnek üretimlerdeki çok önemli parametreler değerlendirilir ve bu üreticilerin ve sismik yapı analizi ile uğraşan kişilerin yapı güvenliğinde çok dikkatli davranmalarını gösterir,bu çalışmayla yol gösterici olunmaya çalışılır. Bu amaçla kullanılacak yöntemlerin seçimi için çeşitli çalışmalar incelenmiş, sonuçlar irdelenmiş, bu çalışmalara dayanarak tezin hederi doğrultusunda izlenecek yol belirlenmiştir. Yapılacak incelemenin yöntemi ve gereken kriterlerin belirlenmesinde incelenen çalışmaların içerik ve sonuçlarından faydalanlmıştır.Kaynaklarda klasik sönümlü izolatörlü sistemler daha çok incelenmiştir. Araştırmada bina ve izolatör parametreleri rasgele, sönüm klasik olmayan şekilde kabul edilerek stokastik analiz Monte-Carlo yöntemi ile her bir gerçekleşme için hareket denklemleri sayısal Wilson- 9 yöntemi ile incelenmiştir. Sismik yalıtım-yapı emleşimindeki hassaslıkların daha iyi anlaşılması için model 5 katlı betonarme bir yapı önce ankastre durumda daha sonra da izolatörlü durumda analiz edilmiştir.Analizler, sismik yalıtım-yapı etkileşimindeki hassaslıkların teorik olarak incelenmesinden sonra uygun şekilde yazılan programla da değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT In this thesis, sensitivity of reaction of seismic isolators which are used most widespread of seismic isolation devices which are used to increase the period of the buildings and decrease the effects of the earthquakes, to variation of the building's and their own parameters has been evaluated. This evaluation has a big importance in the definition, renovatation and reparation of structures. Safety factor is very important in isolator production. According to the working conditions, in order to properties of isolator to be changed later is not possible, in the analysis stage these parameters should be comment on according to the values where the structure and the isolator are sensitive on. Taking these comments into consideration, as how is going to be renovated in production, how is going to de evaluated the tests which are very important parameters in analysis stage and model production are evaluated and this shows that the producers and people who are occupied with analysis of seismic isolated structures should behave very carefully in structure safety, tried to be guiding with this study. With this aim, various studies has been investigated for the choice of the method which will use, consequences has been examined, basing on these studies on the direction of the thesis' target, the way which will follow has been defined. In the method of the investigation which will be done and in the definition of necessary criterions, the contents and the consequences of the investigated studies has been profited. In investigated references, the systems with classic damping isolator has been examined further. In the study which is presented, being assumed that building isolator parameters random, damping non classic, with stochastic analysis Monte-Carlo method for each reality movement equation is investigated with numerical Wilson-8 method. Likely analysis program is written for this. To understand the sensitivities which are in the seismic isolation- structure interaction better, five-storied reinforced concrete model is analyzed in the fixed-base case firstly, after that the model is analyzed in the isolated-case. The analyses, after sensitivities of the seismic isolation-structure interaction has been evaluated theoretical, likely program which is written, has been evaluated.