Adenovirüs tip5 E4 ORF3 mutant virüslerinin hazırlanması, üretilmesi ve karakterize edilmesi
Construction, generation and characterization of adenovirus type5 E4 ORF3 virus mutants
- Tez No: 155293
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞAYESTE DEMİREZEN, PROF.DR. THOMAS DOBNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: adenovirus, ORF3, mutant, enfeksiyon, transfeksiyon, adenovirus, ORF3, mutant, infection, transfection
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ADENOVIRUS TİP5 E4 ORF3 MUTANT VİRÜSLERİNİN HAZIRLANMASI, ÜRETİLMESİ VE KARAKTERİZE EDİLMESİ Orkide Özge Dirlik ÖZ Bu çalışmada, Adenovirus Tipö'in E4 bölgesinden kodlanan ORF3 (Open reading frame 3) proteini üzerinde mutasyon taşıyan 5 adet mutant meydana getirilmiş (K8R, L103A, L111A, G97/98A, E99stop), üretilmiş ve bu mutantlarm çeşitli özellikleri“wild type”(wt) ve ORF3 bölgesi olmayan (ORF3in) virüslerle karşılaştırılarak Ad5 E4 ORF3 'ün işlevlerinin ve işlevsel bölgelerinin ortaya çıkartılması amaçlanmıştır. Bu karşılaştırmayı yapabilmek için farklı insan kanseri hücreleri bu virüslerle hem enfekte edilmiş hem de virüs genomunun ORF3 kısmını taşıyan DNA fragmanlarıyla transfekte edilmiştir. Bu virüslerin hücreler üzerindeki etkileri, virüs verimleri, replikasyon yetenekleri, mutant proteinin hücre içi yerleşimi ve diğer hücresel ya da viral faktörlerle etkileşimleri zamana bağlı olarak; hücresel teknikler, immünsitokimya, protein analiz teknikleri (SDS page, immünoblot) virüs ve DNA çalışma yöntemleri (klonlama, PCR, restriksiyon kesimi) kullanılarak araştırılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda, mutantlarm lokalizasyon, hücre içi görünüm ve oluşum süresi bakımından wt proteinden farklılıklar gösterdiği saptanmıştır. İncelenen mutant virüslerin, viral DNA sentezi, virüs verimliliği ve protein-protein etkileşimlerinde de farklı özellikler sergiledikleri gözlenmiştir. Ayrıca bu karakterlerin enfekte ya da transfekte edilen hücre tipine büyük ölçüde bağlı olduğu ve ORF3 proteininin hücre içi yerleşimi, fibriler yapı oluşturması ve bazı proteinlerle olan etkileşimlerinde karboksiterminalinin önemli rol oynadığı tespit edilmiştir. Böylece hem ORF3 proteinin fonksiyonu hem de bu fonksiyonda önemli rol oynayan protein bölgeleri hakkında bilgi edinilmiş ve hücre tipine göre farklılık gösteren viral enfeksiyon döngüsü üzerine gözlemler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
11 CONSTRUCTION, GENERATION AND CHARACTERIZATION OF ADENOVIRUS TYPE5 E4 ORF3 VIRUS MUTANTS Orkide Özge Dirlik ABSTRACT In this study, five Adenovirus type 5 mutants carrying mutations in ORF3 (Open reading frame 3) protein which is coded from E4 region, were constructed, generated and several properties of these mutants were compared to“wild type”(wt) and ORF3 deleted (ORF3in) viruses to point out the functions and functional domains of Ad5 E4 ORF3. In order to be able to make this comparison, different types of human cancer cells were both infected with these viruses and transfected with the DNA fragments carrying Ad5 E4 ORF3 region. The effects of these viruses on cells, their virus yields, replication efficiencies, intracellular localizations and the interactions of the mutant proteins with other cellular and viral factors were examined in a time course study using cell culture, immunocytochemistry, protein (SDS page, immuneblotting), virus and DNA (cloning, PCR, restriction digest) techniques. As the result of our examinations, the mutants were found to differ from wt protein in localization, intracellular appearance and time of formation. Also the mutant viruses were detected to display different characteristics in viral DNA replication, virus yield and protein-protein interactions. Furthermore, it was observed that these characteristics were highly dependent on the cell type which was infected or transfected and the carboxyterminus of ORF3 plays critical roles in intracellular localization, track formation and interactions with some other proteins. Thus new insights about both the functional properties and functional domains of ORF3 protein were gained and observations were made on viral infection cycle which may differ according to the cell type.