Yaşam analizinde grup ardışık test yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of the group sequential test methods in survival analysis
  1. Tez No: 155294
  2. Yazar: YAPRAK PARLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİL BACANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Grup Ardışık Test, Yaşam Çözümlemesi, Log-rank Testi, Wilcoxon Testi, Tarone-Ware Testi, Fleming-Harrington testi, Tabakalı parametrik olmayan testler, Group Sequential Test, Survival Analysis, Log-rank Test, Wilcoxon Test, Tarone-Ware Test, Fleming-Harrington test, Stratified nonparametric tests
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı yaşam çözümlemesi, grup ardışık test yöntemleri ve yaşam verilerinin karşılaştırılmasında kullanılabilecek parametrik olmayan istatistiklerin grup ardışık testini incelemektir. İkinci bölümde, yaşam çözümlemesinin amaçları yaşam verilerinin genel yapısı, iki grup yaşam verisinin karşılaştırılması incelenmiş ve bu amaçla kullanılabilecek parametrik olmayan test yöntemleri tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde, grup ardışık test yöntemleri incelenerek, grup büyüklüklerinin eşit olduğu durumlarda kullanılan Pocock ve O'Brien&Fleming'in grup ardışık test yöntemleri ve farklı olduğu durumlarda kullanılan, 1. Tür hata olasılığı a'nın harcanma oranını ifade eden alfa* (t) fonksiyonlarına dayalı grup ardışık test yöntemleri verilmiştir. Dördüncü bölümde, yaşam verilerinin karşılaştırması için kullanılan parametrik olmayan istatistiklerin grup ardışık testi için, her bir adım sonunda elde edilen test istatistikleri serisinin normal dağılıma sahip olduğu gösterilmiş ve bu nedenle ilgili grup ardışık test sınırları kullanılarak hipotez testi yapılabileceği gösterilmiştir. Beşinci bölümde, benzetim çalışmasıyla elde edilen veriler üzerinde dördüncü bölümde verilen yöntemler uygulanmıştır. Altıncı bölümde ise çalışma sonunda elde edilen sonuçlar verilerek daha sonraki çalışmalar için bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to introduce survival analysis, group sequential test methods and group sequential significance test for nonparametric statistics which are used for survival analyisis. In the second chapter aims of survival analysis, the general structure of survival data, comparison of two groups of survival data and the nonparametric test methods that can be used for this aim are introduced. In the third chapter, Pocock's and O'Brien&Fleming's group sequential methods, which used for equal group sizes, and group sequential methods based on a*(t) (Type 1 error spending rate) function, which can be used either equal or unequal group sizes are studied. In chapter four, it is shown that the test statistics series obtained at the end of each analysis follows normal distribution. So it is appropriate to make group sequential significance test for nonparametric statistics for the comparison of survival data. So the hypothesis test can be constructed by using group sequential boundries. In the fifth chapter, an application, which is carried out over the simulation study given for the methods mentioned in chapter four. In the last part, the results of this study are presented and some suggestions are proposed for further research.