GSM teknolojisi kullanılarak iletişim kurma ve bu yolla konum belirleme
Using GSM technology for mobile communication and determining the position
  1. Tez No: 155292
  2. Yazar: AYKUT DALYAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÖKÇE BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: GSM, Şebeke, Celi, Konum Belirleme, Baz istasyonu, GSM, Network, Cell, Positioning, Base Station
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
GSM TEKNOLOJİSİ KULLANILARAK İLETİŞİM KURMA VE BU YOLLA KONUM BELİRLEME Aykut Dalyan ÖZ Bu çalışmada, GSM Teknolojisi ile iletişim sağlaması ve konum belirleme yöntemleri incelenmiştir. Değişik konum belirleme yöntemleriyle elde edilen sonuçların güvenilirliğinin kullanılan ekipmana bağlı olduğu görülmüştür. Yapılan incelemeler sonunda, bir mobil telefonun konumunun belirlenmesinde kullanılabilecek en uygun çözümün A-GPS Yöntemi olduğu sonucuna varılmıştır. Bunun yanında, çevresel etkenlere bağlı olarak, uygun konum belirleme yönteminin seçilmesi gerektiği de vurgulanmıştır. Geniş ve iyi optimizasyona sahip GSM operatörlerinin konum belirleme konusunda daha güvenilir sonuçlar alacağı belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
USING GSM TECHNOLOGY FOR MOBILE COMMUNICATION AND DETERMINING THE POSITION Aykut Dalyan ABSTRACT In this article, mobile communication and positioning methods are discussed by using GSM technology. It is seen that the reliability of the results of these methods depend on the equipment being used. As a conclusion, it is found that the most appropriate solution which can be used in the positioning of a handset is A-GPS method. It is also stated that GSM operators maintaning widespread and optimized networks obtain more reliable results in respect of positioning.