GSM şebekelerinde frekans planlama model ve algoritmaları
Frequency planning models and algorithms for GSM networks
- Tez No: 155301
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BİRSEN SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: GSM, Frekans Atama Problemi, Sezgisel Metotlar, Sıralı Atama Algoritmaları, GSM, Frequency Assignment Problem, Heuristics, Sequential Algorithms
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
GSM ŞEBEKELERİNDE FREKANS PLANLAMA MODEL VE ALGORİTMALARI Bülent ÖZASLAN ÖZ Gezgin hücresel haberleşme, bugünün bilgi çağında anahtar bir teknoloji konumundadır. Ekipman tasarımında ulaşılan büyük gelişmelere rağmen girişim ya da karışma, radyo iletişiminde sınırlayıcı bir faktör olmaya devam edecektir. Bu yüzden, GSM şebekelerinin çalışması esnasında en önemli ve zor olan görevlerden biri de iyi bir frekans planlaması yapmaktır. GSM servisinin verilmeye başlandığı ilk yıllarda, kullanılan ticari frekans planlama yazılımlarının bu görevi yapmada yetersiz kaldığı bilinmekteydi. Dolayısıyla, ilk zamanlar çoğu radyo şebeke tasarımcısı frekans planlarını (yeniden kullanımını) manuel olarak yapıyorlardı. Fakat, müthiş bir ivmeyle artan GSM şebeke kurulumlanyla bu alışkanlıklardan vazgeçme zorunluluğu doğdu. Bunun yerine GSM şebekesinde kullanılacak frekans planlarında uyulması gereken kısıtlara en üst düzeyde bağlı kalınarak bulunacak algoritmaların oluşturduğu yazılımlara gereksinim duyuldu. Bu yüksek lisans tezinde, frekans planlaması için geliştirilmiş olan metotlara bu metotların altında yatan matematiksel modellerine değinilip performans karşılaştırmaları yapılarak, GSM hücresel şebekelerindeki baz istasyonlarına frekans atarken oluşacak girişimin etkisinden de sistemi maksimum düzeyde korumaya çalışmanın yolları aranacaktır ve bu yöntemler uygulanmış planlama örnekleriyle çalışma zamanı ve performans açısından değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mobile cellular communication is a key technology in today's information age. Despite the continuing improvements in equipment design, interference is and will remain a limiting factor for the use of radio communication. Therefore, a crucial and difficult task in operating a GSM network is to establish a good frequency plan. At the time GSM technology launched first, the commercially available software tools to assist a radio engineer in this task were insufficient. Hence many engineers kept on planning the frequency reuse essantially by hand. Facing a stunning growth of the GSM network installations, this habit soon hit its limits. This M.Sc. thesis investigates how to prevent interference to the largest possible extent when assigning the available frequencies to the base stations of a GSM cellular network by describing in details the planning methods have been developed, the underlying mathematical model and comparing in terms of running times and effectiveness in computational experiments, where the planning instances are taken from practice.