Avrupa Birliği su çerçeve direktifi bağlamında Türk su mevzuatının değerlendirilmesi: Porsuk Çayı Havza yönetim planı örneği
Evaluation of Turkish water legislation in the context of EU water framefork directive: A case study of Porsuk River Basin management plan
- Tez No: 155312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞENUR SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: AB Su Çerçeve Direktifi, su mevzuatı, Porsuk Havzası, havza yönetimi
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ BAĞLAMINDA TÜRK SU MEVZUATININ DEĞERLENDİRİLMESİ: PORSUK ÇAYI HAVZA YÖNETİM PLANI ÖRNEĞİ Simla Yasemin Özkaya ÖZ Avrupa Konseyi'nin Aralık 1999 tarihinde Helsinki'de yapılan toplantısında Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılmak üzere aday ülke olduğu onaylanmıştır. Adaylığın ön koşullarından biri, ülkelerin ulusal kanunlarını, kurallarını ve uygulamalarını Avrupa Birliği mevzuatına uygun hale getirmeleridir. Bu çerçevede, Türkiye'nin ulusal su mevzuatını Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından 23 Ekim 2000 tarihinde Avrupa Birliği'nin su alanındaki faaliyetlerine bir çerçeve oluşturmak amacıyla kabul edilen 2000/60/EC sayılı Su Çerçeve Direktifi'ne ve AB'nin suyla ilgili direktiflerine uyumlu hale getirmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bu çalışmada AB Su Çerçeve Direktifi ışığında AB su mevzuatı ulusal su mevzuatımızla karşılaştırılarak incelenmiş ve eksik ve örtüşen yönlerin bulunması amaçlanmıştır. Ayrıca, Aralık 2001 tarihinde Su Yapı Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş. ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Porsuk Havzası Su Yönetim Planı Türkiye'de havza yönetimi çalışmalarının ilki olarak Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi'nin yükümlülükleri bağlamında değerlendirilmiştir. Türk su mevzuatının AB su mevzuatıyla karşılaştırılmasında, kullanılan tanımlamalar ile uygulamalar arasında eksikliklerin olduğu görülmüş, yeni bir çerçeve su yasasının hazırlanması ve kurumlar arasında yeni bir görev dağılımlarının yapılmasına ihtiyaç duyulduğu değerlendirilmiş ve teknik altyapının iyileştirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF TURKISH WATER LEGISLATION IN THE CONTEXT OF EU WATER FRAMEWORK DIRECTIVE: A CASE STUDY OF PORSUK RIVER BASIN MANAGEMENT PLAN Simla Yasemin Özkaya ABSTRACT The European Council meeting held in Helsinki on December 1999, confirmed that Turkey is a candidate country to the Union. A precondition of the membership is that the countries must align their national laws, rules and procedures to the EU legislation. In this framework, Turkey has to harmonize its water legislation to the“Directive of the establishing a framework for the Community action in the field of water policy 2000/60/EC ”or shortly the EU Water Framework Directive (WFD) which was adopted on 23 October 2000 by the European Parliament and of the Council. The aim of this study is that evaluation of EU water legislation by comparing national legislation and identification of any overlap or deficit. Furthermore,“Porsuk Basin Water Management Plan”prepared by“Su Yapı Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş.”and The State Hydraulic Works (DSİ) as a first basin study in Turkey was examined in the context of obligations of EU Water Framework Directive. As a result of the comparison of the Turkish water legislation to the EU Water legislation, the requirement of a new framework water law, restructuring of institutions and improving the technical infrastructure due to the difference between the identifications and applications of two legistions is introduced. Key Words : European Union Water Framework Directive.water legislation, Porsuk Basin, Basin Management Advisor: Doç.Dr.Ayşenur Uğurlu, Hacettepe University, Environmental Engineering Department, Environmetal Sciensis Section