Prenatal dönemde P-tert-oktilfenole maruziyetin erkek sıçanların üreme sistemi üzerindeki etkileri
The effects of P-tert-octylphenol exposure during the prenatal period on reproductive system of male rats
- Tez No: 155320
- Danışmanlar: PROF.DR. NURHAYAT BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Erkek üreme sistemi, oktilfenol, toksisite, çevresel östrojenler, sıçan, memeliler, Male reproductive system, octylphenol, toxicity, environmental estrogens, rat, mammals
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
PRENATAL DÖNEMDE P-TERT-OKTİLFENOLE MARUZIYETİN ERKEK SIÇANLARIN ÜREME SİSTEMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ MÜFİDE AYDOĞAN ÖZ Bu çalışmada, üreme organlarının ve eşeysel farklılığın meydana geldiği fötal dönemde östrojenik bir bileşik olan oktilfenole maruz kalmanın erkek üreme sistemi üzerine etkilerinin ortaya çıkartılması amaçlanmıştır. Bu nedenle Kontrol- Normal, Kontrol-Yağ, 100 ve 250 mg/kg/gün oktilfenol uygulama grupları olmak üzere dört deney grubu oluşturulmuştur. Uygulama gruplarında gebe sıçanlara gebelik boyunca günlük olarak mısır yağında çözülmüş oktilfenol derialtına enjekte edilmiştir. Doğumdan sonra, ergin döneme kadar büyütülen yavru erkek sıçanların testis, epididimis, prostat ve seminal vezikül dokularının histopatolojik incelemeleri yapılmış; sperm sayısı ve anormal sperm yüzdesi tespit edilmiştir. Sıçanların seminifer ve epididimis tübül ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca, bu sıçanlarda hormonal (testosteron, dihidrotestosteron ve FSH) analizler de yapılmıştır. Sperm sayısı açısından gruplar arasında farklılık olmazken; anormal sperm yüzdesinin uygulama gruplarında kontrollere göre artmış olduğu gözlenmiştir. Testosteron hormon seviyesinin 100 mg/kg/gün oktilfenol uygulama grubunda artmış olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlan; fötal dönemde uygulanan oktilfenolün, ergin erkek sıçanlarda testis, epididimis ve prostat üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF P-TERT-OCTYLPHENOL EXPOSURE DURING THE PRENATAL PERIOD ON REPRODUCTIVE SYSTEM OF MALE RATS MÜFİDE AYDO?AN ABSTRACT In this study, it has been intended that effects of octylphenol, an estrogenic compound, exposure on male reproductive system at foetal period in which the development of reproductive organs and sexual differentiation occur are revealed. Hence, four groups have been formed as Control-Normal, Control-Oil, and octylphenol treatment groups of 100 and 250 mg/kg/day. In treatment groups, octylphenol dissolved in corn oil were injected to pregnant rats subcutaneously during pregnancy daily. After birth, testes, epididymides, prostate glands and seminal vesicles of male rats allowed to growth until adulthood were investigated histopathologically. Sperm counts and percentage of abnormal sperm were determined. In addition, hormonal (testosterone, dihidrotestosterone and FSH) analysis was evaluated. Although, there was no difference about sperm count between all groups, it has been observed that abnormal sperm percentages in administration groups were increased. Testosterone hormone level increased in octylphenol treated at dose of 100 mg/kg/day. The results of this study have demonstrated that octylphenol treatment throughout foetal period could cause adverse effects on testes, epididymides, and prostate glands in adult male rats.