Design and characterization of a reactor based BNCT facility with Monte Carlo simulation
Reaktör tabanlı BNCT tesisinin Monte Carlo simulasyon metodu ile dizaynı ve karakterizasyonu
- Tez No: 155321
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNER ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: BNCT, Filtre ve Moderator gurubu (FMA), kolimatör, Boron nötron doz, Relatif Biyolojik Etki (RBE), Bileşik Biyoljik Etki (CBE), Kafa modeli, BNCT, Filter Moderator Assembly (FMA), Collimator, Boron neutron dose, Relative Biological Effect (RBE), Compound Biological Effect (CBE), Head phantom
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Enerji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
REAKTÖR TABANLI BNCT TESİSİNİN MONTE CARLO SIMULASYON METODU İLE DİZAYNI VE KARAKTERİZASYANU Nejdet ERKAN ÖZ BNCT (Boron nötron absorpsiyon terapi) kanser tedavisi için kullanılan ve temel olarak £(">#) Lı reaksiyonuna dayanan iki aşamalı bir tedavi yöntemidir. Özellikle glioblastoma tedavisi için kullanılabilecek potansiyel bir yöntemdir. Bu çalışmada, İstanbul Teknik Üniversitesinde kurulu bulunan 250 kW'lik TRIGA Mark-ll araştırma reaktörü BNCT uygulamamları için nötron kaynağı olarak kullanılmıştır. Reaktöre yeni bir ışınlama kanalı gerektiği için korun çevresindeki grafit yansıtıcı üzerinde bazı değişiklikler yapılarak bu yeni tasarım üzerinde kritiklik hesapları tekrar yapılmıştır. Tedavi amaçlı etkin termal üstü (epithermal) nötron akısı elde etmek için farklı kalınlıklarda çeşitli spektrum değiştirici malzemeler kullanılarak yeni ışınlama kanalı dizayn edilmiş ve optimizasyon analizleri yapılmıştır. Yapılan hesapların sonuçlan tablolar halinde sunulmuş ve uygun spektrum değiştirici malzeme konfigürasyonları değerlendirilmiştir. Nötron akısının doğrusal olması uygulanan dozun tümör dokusu üzerinde yoğunlaşması açısından belirleyici bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, nötron demetinin doğrusallığının bir ölçüsü olan termal üstü nötron akımının akıya oranı (Jep l(pep ) seçilen bir konfigürasyon için 0.975 olarak hesaplanmıştır. Seçilen bu spektrum değiştirici konfigürasyon kullanılarak, 13.8 cm3 tümör dokusu içeren bir yetişkin beyin modeli üzerinde fiziksel doz hesapları yapılmıştır. Bu yöntem ile termal üstü nötron kanalının etkinliği gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
DESIGN AND CHARACTERIZATION OF A REACTOR BASED BNCT FACILITY WITH MONTE CARLO SIMULATION Nejdet Erkan ABSTRACT Boron Neutron Capture Therapy (BNCT) is a two-step treatment modality for cancer based on the lo5(n,a07L/ reaction. It is potentially an attractive modality for the treatment of glioblastoma. In this study, 250kW TRIGA Mark-ll research reactor settled at Istanbul Technical University (ITU) is taken as the neutron source for the BNCT applications. Since a new beam port addition to the reactor, some modifications are considered in the graphite reflector of the core. Core criticality calculation is conducted for the new configuration. To obtain an effective neutron beam for the treatment purpose, a new epithermal neutron beam port facility is designed with various spectrum shifter materials in different thickness and their optimization analyses are conducted. The results of the calculations are given and appropriate spectrum shifter material configurations are sought in results. The mono-directionality of the neutron beam is a determinative factor with respect to the localization of delivered dose to the tumor tissue. Therefore, epithermal current-to-flux {Jepl(pep) ratio that represents beam collimation is calculated for a selected configuration at the collimator output as 0.975. For this selected spectrum shifter assembly configuration, physical dose calculations are carried out for an adult brain model with a tumor tissue volume of 13.8 cm3. Thus, effectivity of the epithermal neutron beam port is demonstrated.