Sert doku onarımı için poli (DL-Laktat/ε-caprolactone)-TCP kompozitleri hazırlanması
Preparation of poly (DL-Lactide/ε-caprolactone)-TCP compozites for bone tissue repairing
- Tez No: 155337
- Danışmanlar: PROF.DR. ERHAN PİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Kalsiyum Fosfat Seramikleri, Trikalsiyum Fosfat, B-TCP, Hidroksiapatit, Biyobozunur polimerler, Kemik iyileştirilmesi, Bioceramic, calcium phosphate, tricalciumphosphate Biodegradable Polymers, bone healing
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
SERT DOKU ONARIMI İÇİN POLİ(DL-LAKTAT / £- KAPROLAKTON)-TCP KOMPOZİTLERİ HAZIRLANMASI Hasret Tolga Şirin ÖZ Yapılan çalışmada kemik doku onarımında karşılaşılan, macun formunda elle şekillendirilebilir, biyodegradable polimer (polilaktat/kaprolakton) ve tri-kalsiyum fosfat kompozitlerinin kemik dolgu materyali olarak hazırlanması amaçlanmıştır. İlk olarak üretilen jel formundaki Tri-kalsiyum fosfat, kalsiyum hidroksit ve fosforik asit kimyasalları ile suda kimyasal çöktürme yöntemiyle elde edilmiştir. Bu jel kurutularak toz haline getirilmiş, daha sonra yüksek sıcaklık fırınında sinterlenmiştir. TCP seramik tozlarının kimyasal yapısı ve karakterizasyonu FTIR, XRD, BET, DTA/TG ve Zeta Sizer ile yapılmıştır. Jel formundaki TCP partiküllerin ortalama boyutu 300 nm olarak bulunmuştur. Kristal boyutu 82 nm olarak hesaplanmıştır. Elde edilen jel şeklindeki TCP biyoseramik malzeme biyolojik uyumluluğunu araştırmak amacıyla in vivo testlere tabi tutulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde, D,L-laktat (DLLA) ve s-kaprolakton (s-CL) polimerleri, katalizör olarak kalay oktoat kullanılarak, azot ortamında yığın polimerizasyonu ile 50/50 oranı elde edilmek üzere kopolimerleştirilmiştir. Sentezlenen kopolimerlerin kimyasal yapısı FTIR ve H1-NMR ile, ısıl davranışları ise DSC ile belirlenmiştir. Kopolimerlerin molekül ağırlıkları Jel Geçirgenlik Kromotografisi (GPC) ile tayin edilmiştir. Bulunan ağırlıkça ortalama molekül ağırlıkları (Mw):73541 daltondur. Bu kopolimerlere çözücü uzaklaştırılması yöntemi ile tri-kalsiyum fosfat homojenize edilerek kompozitler hazırlanmıştır. Kopolimer/hidroksiapatit oranları %20 %60 ve %80 olarak uygulanmıştır. Hazırlanan kompozitlerin degradasyon davranışları in vitro olarak 6 hafta boyunca incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 PREPARATION OF POLY(DL-LACTİDE/e-CAPROLACTONE)-TCP COMPOZITES FOR BONE TISSUE REPAIRING Hasret Tolga Şirin ABSTRACT The aim of this study was to develope biodegradable polymer (Poly-D,L-Lactide/s- caprolactone and f3-tricalcium phosphate(TCP) composites) for use as bone filling materials in hard tissue repair. First part of the study (3-tricalcium phosphate was synthesized by wet precipitate method. Chemical structures of |3-TCP were determined by FTIR. XRD analysis were used to determined crystal structure. DTA/TG were use to determined high temperature behavior. BET and Zeta-SIZER analysis were determined particle property. In the second part of the study; D,L-lactide and s-caprolactone copolymer was synthesized under nitrogen (N2) atmosphere using bulk polymerization and stannous octoate as catalyst. Copolymers with 50/50 ratio were synthesized. Chemical structures of copolymers were determined by FTIR and 1H-NMR analysis. DSC analysis were used to determine thermal behavior of the copolymers. Average molecular weight of copolymers were identified both with Gel Permeation Chromatography (GPC). Average molecular weights of copolymer were obtained to be 73541 dalton. Solvents of this copolymer were removed of solvent evaporation methods. Three different ratios of (3-tricalcium phosphate (TCP) composites were homojenized and prepared (%20,%40, %60). For this reason the prepared materials were put into phosphate buffer (pH:7,4), 37°C. The results showed that copolymers and composites were degraded in suitable time. Meanwhile it was seen that composites were degraded slower than copolymers.