Separation of human-immunoglobulin-G from human plasma with L-histidine immobilized pseudo-specific bioaffinity adsorbents
İnsan plazmasından immunoglobulin-G ayrılması için L-histidin immobilize edilmiş pseudospesifik biyoaffinite sorbentlerin hazırlanması
- Tez No: 155336
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL DENİZLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: adsorpsiyon, antibadi saflaştırılması, histidin, İnsan IgG, pseudospesifik ligand, adsorption, antibody purification, histidine, human IgG pseudospecific ligands
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
İNSAN PLAZMASINDAN İMMUNOGLOBULIN-G AYRILMASI İÇİN L-HİSTİDİN İMMOBİLİZE EDİLMİŞ PSEUDOSPESİFİK BİYOAFFİNİTE SORBENTLERİN HAZIRLANMASI Yalçın Çanak ÖZET Ortalama boyutları 100-150 u.m olan PHEMA mikroküreleri süspansiyon polimerizasyonu ile elde edilmiştir. Bundan sonraki aşamada sentezlenen PHEMA mikrokürelere L-histidine immobilize edilmiştir. L-Histidin immobilize edilmiş PHEMA mikroküreler; FTIR, elemental analiz ve şişme deneyleri ile karakterize edilmişlerdir. Histidin immobilizasyonun belirlenmesi için sentezlenen PHEMA/L- Histidin mikrokürelerin elemental analizleri alınmış ve azot stokiyometrisi kullanılarak 62,3 mg L-Histidin/g polimer değeri bulunmuştur. PHEMA/L-histidine mikroküreler dolgulu kolonda sulu çözeltilerden ve insan plazmasından insan-lgG ayrılması için kullanılmışlardır. IgG adsorpsiyonu akış hızı arttıkça azalmıştır. Maksimum IgG adsorpsiyon kapasitesi MES tamponunda pH-6'da gözlenmiştir. PHEMA mikrokürelere non-spesifik IgG adsorpsiyonu ihmal edilebilir düzeydedir. PHEMA/L-histidin mikrokürelerle ise oldukça yüksek adsorpsiyon kapasitesine ulaşılmıştır (149 mg/g). Artan sıcaklıkla birlikte IgG adsorpsiyonunda azalma gözlenmiş ve maksimum adsorpsiyon 4°C'de gözlenmiştir. İnsan plazmasının kullanıldığı deneylerde daha yüksek adsorpsiyon kapasitesine (196 mg/g), yüzde 92'lik bir saflık derecesinde ulaşılmıştır. Diğer kan proteinlerin adsorpsiyon kapasiteleri; fibrinojen için 9,6 mg/g, albumin için 17,3 mg/g olarak bulunmuştur. Toplam protein adsorpsiyonu 224 mg/g olarak belirlenmiştir. Bu afinite mikroküreleri ile insan plazmasından tek basamakta insan-lgG'nin ayrılması mümkündür. Tekrarlanan adsorpsiyon-desorpsiyon döngüsünde IgG adsorpsiyon kapasitesinde önemli bir azalma gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
SEPARATION OF HUMAN-IMMUNOGLOBULIN-G FROM HUMAN PLASMA WITH L-HISTIDINE IMMOBILIZED PSEUDO-SPECIFIC BIOAFFINITY ADSORBENTS Yalçın Çanak ABSTRACT Poly(2-hydroxyethyl methacrylate) (PHEMA) beads with an average size of 100- 150 |im were obtained by suspension polymerization. L-histidine was immobilized onto these adsorbents. PHEMA /L-histidine beads were characterized by swelling studies, FTIR and elemental analysis. Elemental analysis of L-histidine immobilised beads for nitrogen was estimated as 62.3 mg L-histidine/g. PHEMA/L- histidine beads were used in the separation of immunoglobulin-G (IgG) from aqueous solutions and/or human plasma in a packed bed column system. IgG adsorption capacity of the beads decreased with an increase in the flow-rate. The maximum IgG adsorption was observed at pH 6.0 for MES buffer. IgG adsorption onto the plain PHEMA was negligible. Higher adsorption values (up to 149 mg/g) were obtained in which the PHEMA/L-histidine sorbents were used from aqueous solutions. IgG adsorption increased with decreasing temperature and the maximum adsorption was achieved at 4°C. Higher amounts of IgG were adsorbed from human plasma (up to 196 mg/g) with a purity of 92%. Adsorption capacities of other blood proteins were obtained as 9.6 mg/g for fibrinogen and 17.3 mg/g for albumin. The total protein adsorption was determined as 224 mg/g. The pseudospecific affinity beads allowed one-step separation of IgG from human plasma. IgG molecules could be repeatedly adsorbed and desorbed with these sorbents without noticeable loss in their IgG adsorption capacity.