Mesleki ve teknik okullarda bilişim teknolojilerinin yayılımında algılanan özelliklere ve engellere ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers' views regarding the perceived attributes and the obstacles in the diffusion of informatics technologies in vocational and tecnical schools
- Tez No: 155338
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YASEMİN KOÇAK USLUEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki ve teknik eğitim, Bilişim Teknolojileri (BT), yeninin yayılımı, yeninin algılanan özellikleri, eğitimde bilgisayar kullanımına engeller, Vocational and technical education, Informatics Technologies (IT), diffusion of innovations, perceived attributes of innovation, obstacles of computer usage in education
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
MESLEKİ VE TEKNİK OKULLARDA BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN YAYILIMINDA ALGILANAN ÖZELLİKLERE VE ENGELLERE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ Filiz KUŞKAYA MUMCU ÖZ Araştırma mesleki ve teknik okullarda görev yapan öğretmenlerin bilişim teknolojilerini (BT) benimsemelerine ilişkin görüşlerini saptayarak, bu okullarda BT nin yayılımını irdelemeye yönelik betimsel ve ilişkisel bir çalışmadır. Bu amaçla araştırma kuramsal olarak Rogers (1995)'ın“yeninin yayılımı”kuramına dayandırılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin bilgisayar kullanımları, BT'yi kullanım amaçlan (öğretimsel, yönetsel ve kişisel kullanımları),“yeni”olarak BT'nin algılanan özellikleri hakkındaki görüşleri, algılanan özelliklerin BT'nin öğretimsel, yönetsel ve kişisel kullanımını yordama gücü ve eğitimde bilgisayar kullanımını engelleyen etmenlerle ilgili görüşleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenler BT'yi en fazla yönetsel amaçlı işlerde, en az öğretimsel amaçlı işlerde kullanmaktadırlar. BT'yi yararlı, uygun, gözlemlenebilir bulmakta ve karmaşık bulmamaktadırlar. Göreli yarar, uygunluk, gözlemlenebilirlik ve BT kullanımı arasında pozitif, karmaşıklık ve BT kullanımı arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Göreli yarar ve uygunluk arasında diğer özelliklere göre pozitif yönde yüksek bir ilişki bulunmuştur. Öğretmenlerin BT'yi öğretimsel, yönetsel ve kişisel kullanımlarını yordama gücü en fazla olan özellik karmaşıklıktır, öğretmenlere göre eğitimde bilgisayar kullanımını engelleyen en önemli etmenler yetersiz bütçe, donanım eksikliği ve yetersiz hizmetiçi eğitimdir.
Özet (Çeviri)
TEACHERS' VIEWS REGARDING THE PERCEIVED ATTRIBUTES AND THE OBSTACLES IN THE DIFFUSION OF INFORMATICS TECHNOLOGIES IN VOCATIONAL AND TECHNICAL SCHOOLS Filiz KUŞKAYA MUMCU ABSTRACT This descriptive and relational research is aimed to explore the diffusion of Informatics Technologies (IT) in vocational and technical schools by determining the views of teachers, employed at these schools, on the adoption of IT technologies. With this objective in mind, this research has been based on Rogers' theory of“diffusion of innovation”(1995). In this research, usage of computers by teachers, purpose of the computer usage (such as instructional, managerial and personal usage), their views on perceived attributes of IT as an innovation, prediction to perceived attributes of IT as instructional, managerial and personal usage and obstacles for using computers in education have been examined. Results of the research showed that teachers use IT mostly for managerial purposes, however they use IT at a minimum level for instructional purposes. The teachers find IT advantageous, compatible, observable, nevertheless they do not find complex. There is a positive relation amongs relative advantage, compatibility, observability and usage of IT. Besides, there is also a positive and high correlation between relative advantage and compatibility; whereas, there is a negative relation between complexity and usage of IT. Complexity is the most predictive variable for teachers. The most important obstacles hindering the use of computers for instructional purposes are insufficient budget, lack of hardware and inadequate inservice training according to the teachers.