Güvem ( Ankara ) volkanitlerinin mineralojisi, petrografisi ve jeokimyası
Mineralogy, petrography and geochemistry of Güvem ( Ankara) volcanics
  1. Tez No: 155339
  2. Yazar: SEVGİ TELSİZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABİDİN TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güvem, jeokimya, Galatya, fraksiyonel kristalleşme, magma karışımı, kabuksal kirlenme, dalma-batma, alkali, kalkalkali, Güvem, geochemistry, Galatia, fractional crystatisation, magma mixing, crustal contamination, subduction, alkaline, calcalkaline. Advisor. Prof. Dr. Abkfin TEMEL, Hacettepe University, Department of Geological Engineering, Ore Deposits-Geochemistry Section 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
GÜVEM (ANKARA) VOLKANİTLERİNİN MİNERALOJİSİ, PETROGRAFİSİ VE JEOKİMYASI Sevgi Telsiz ÖZ Bu çalışmada, Anadolu'nun kuzeybatısında yaklaşık 7000 km2'lik bir alanda yaydım gösteren, Galatya Volkanik Bölgesi içinde yer alan Kızılcahamam-Güvem j bölgesi volkanik kayaçlarının mineralojik, petrografik ve jeokimyasal özelliklerinin belirlenmesi ve kayaçların oluşumunda etkili olan süreçlerin ortaya konulması amaçlanmıştır, inceleme alanındaki volkanik ürünler, blok ve kül akıntısı, lav, dom ile piroklastik akıntı ve döküntü çökelleri şeklinde gözlenmektedir. Volkanitier, trakibazalt, bazaltiktrakiandezit, trakiandezit, trakit, andezit, dasit ve riyolit bileşiminde olup, hem alkali hem de kalkalkali karakter göstermektedir. Mineralojik-petrografik incelemeler sonucunda, sadece bazaltik örneklerde gözlenen olivin ve sadece dasit örneklerinde gözlenen kuvars minerali dışında, kayaçlarda genel olarak piroksen, plajiyoklaz, amfibol, biyotit ve opak mineral birliktelikleri saptanmıştır. Mineral fenokristallerinde normal zonlanmayla birlikte ters zonlanmanın da gözlenmesi, plajiyoklaz minerallerindeki elek dokusunun varlığı, bu kayaçların oluşumunda fraksiyonel kristalleşme ve magma karışımı süreçlerinin etkili olduğunu düşündürmektedir. Majör ve iz elementlerin Si02 ile oluşturulan değişim diyagramları, bu volkanitlerin oluşumunda fraksiyonel kristalleşme sürecinin etkili olduğunu göstermektedir. LIL element (Rb, Ba, Sr ve LREE) içeriklerinin HFS elementlerine (Ta, Nb, Hf, Zr, Ti) göre yüksek olması, Nb/La1 ve yüksek Nb/Us40 oranına sahip Sabuncukaya bazaltının ise, kabuksal kirlenmeye maruz kalmamış ve dalma-batma etkisinin gözlenmediği OIB benzeri astenosferik bir kaynaktan itibaren oluştuğu ileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
MINERALOGY, PETROGRAPHY and GEOCHEMISTRY of GÜVEM (ANKARA) VOLCANICS Sevgi Telsiz ABSTRACT The aim of this study is to determine the mineralogical, petrographical and geochemical properties of the volcanic rocks exposed in the Galatian Volcanic Province which covers approximately 7000 km2 area at the NW Anatolia and to evaluate the rock forming processes at Kızılcahamam-Güvem region. Volcanic products of the study area are observed as glowing clouds, lavas, domes, pyroclastic flow and fall deposits. The volcanites are trachybasaltic, basaltictrachyandesitic, trachyandesitic, trachyte, andesitic, dacitic and rhyolitic in composition, which display both alkaline and calcalkaline characteristics. Mineralogical and petrographical studies show that volcanic rocks consist of pyroxenes, plagioclases, amphiboles, biotites and oxide minerals. Olivine is observed only in basaltic rocks and quartz is observed only in dacites. The presence of bom normally and reverse zoned phenocrysts in the minerals and sieved textures of plagioclases suggest that these volcanic rocks have been evolved by the combined effect of the fractional crystallisation and magma mixing processes. Major and trace element versus Si02 diagrams indicate mat the volcanics have been generated by the processes of fractional crystallisation. The relatively high LIL elements (Rb, Ba, Sr and LREE) content relative to HFS elements (Ta, Nb, Hf, Zr, Ti), Nb/La1) and high Nb/U(~40) ratios show that the trachybasalt of Sabuncukaya has evolved from a OIB-like asthenospheric mantle source that has no crustal contamination and subduction effects in its genesis.