Mikroemülsiyon polimerizasyonu yöntemiyle MMA/AAc/PEG-MA esaslı manyetik nanopartiküllerin üretimi
Production of magnetic nanoparticle based on MMA/AAc/PEG-MA by microemulsion polymerization
- Tez No: 155346
- Danışmanlar: PROF.DR. ERHAN PİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyetik nanopartiküller, manyetit, ikili çöktürme, mikroemülsiyon polimerizasyonu, nanopartiküller, Magnetic nanoparticles, magnetite, coprecipitation, microemulsion polymerization, nanoparticles
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
MIKROEMÜLSIYON POLIMERIZASYONU YÖNTEMİYLE MMA/AAc/PEG-MA ESASLI MANYETİK NANOPARTİKÜLLERİN ÜRETİMİ Filiz Sayar ÖZ Manyetik nanopartiküller birçok biyomedikal uygulamalarda önem kazanmaktadır. Yapılan çalışmada yüzeyinde fonksiyonel grup taşıyan manyetik yüklü polimerik nanopartiküllerin sentezlenmesi amaçlanmıştır. İlk olarak ikili çöktürme yöntemiyle manyetit (Fe304) nanopartikülleri sentezlenmiştir. pH, sıcaklık, baz konsantrasyonu, karıştırma hızı, Fe27Fe3+ mol oranının partiküllerin boy ve boy dağılımına etkisi incelenmiştir. Sentezlenen bu nanopartiküllerin ortalama partikül boyu Zeta Sizer kullanılarak 40 nm olarak ölçülmüştür. Manyetik özellikleri ESR ve titreşimli manyetometre (VSM) ile ölçülmüş, süperparamanyetik özellik gösterdiği ve doygunluk mıknatıslığının 6.601 emu/g olduğu belirlenmiştir. İkinci aşamada sentezlenen bu manyetit nanopartiküller (40 nm; Pl=0.194) mikroemülsiyon polimerizasyonu yöntemiyle metil metakrilat/akrilik asit (PMMA/AAc) ve metil metakrilat/polietilen glikol metakrilat (PMMA/PEG-MA) kopolimerleri ile kaplanmıştır. Komonomer miktarı ve türü, başlatıcı miktarı ve türü, yüzey aktif madde miktarı ve türü, monomer/yüzey aktif madde oranı, manyetit/monomer oranı gibi parametrelerin partikül boy ve boy dağılımına etkileri incelenmiştir. 115 ile 160 nm aralığında ortalama partikül boyuna sahip manyetik yüklü PMMA/AAc- 90/10 kopolimerleri sentezlenmiştir. Sentezlenen bu partiküller FTIR, DSC, TGA, ESR ve VSM yöntemleriyle karakterize edilmiştir. FTIR ve ESR ile polimerik yapı içindeki manyetit varlığı belirlenmiştir. Yapı içindeki manyetitin kopolimerin termal stabilitesini arttırdığı DSC ve TGA ile gösterilmiştir. VSM kullanılarak manyetik yüklü PMMA/AAc-90/10 nanopartikülünün doygunluk mıknatıslığı 3.190 emu/g olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
PRODUCTION OF MAGNETIC NANOPARTICLE BASED ON MMA/AAc/PEG-MA BY MICROEMULSION POLYMERIZATION Filiz Sayar ABSTRACT Magnetic nanoparticles are becoming increasingly important for biomedical applications. The aim of this study was to prepare magnetically loaded polymeric nanoparticles which is carrying functional group on their surfaces, in a two-stage process. Firstly, magnetite (FeaCU) nanoparticles were prepared by an aqueous phase coprecipitation method. The effect of pH, temperature, base concentration, stirring rate, Fe27Fe3+ molar ratio on the particle size and size distribution of iron oxide nanoparticles were examined. The average particle diameter of magnetite nanoparticles were measured as 40 nm by Zeta Sizer. Magnetic properties of the nanoparticles were investigated by ESR and Vibrating Sample Magnetometry (VSM). Magnetite nanoparticles exhibited a superparamagnetic behaviour and the saturation magnetization of magnetite nanoparticles were measured as 6.601 emu/g by VSM. Then these nanoparticles (40 nm, Pl:0.1 94) were coated with methyl methacrylate/acrylic acid (PMMA/AAc) and methyl methacrylate/poly(ethylene glycol methacrylate) (PMMA/PEG-MA) copolymers by using microemulsion polymerization method. The effect of the magnetite/monomer ratio, monomer/surfactant ratio, the concentration of the comonomer, initatior and surfactant on the particle size and size distribution of the magnetic PMMA/AAc- 90/10 nanoparticles were examined. The synthesized nanoparticles were characterized by FTIR, DSC, TGA, ESR and VSM. The presence of magnetite nanoparticles in the polymeric structure was confirmed by ESR and FTIR. TGA and DSC results showed that magnetite particles improved the thermal stability of polymeric nanoparticles. The saturation magnetization of magnetically loaded poly(MMA/AAc-90/1 0) nanoparticles were measured as 3.190 emu/g by VSM.