Kenar aktif ağ oluşturmada yapay kenarların büzülmesi
Dummy arcs constriciton in AOA network construction
  1. Tez No: 155381
  2. Yazar: KURTULUŞ GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA EGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kenar Aktif Ağ, yapay aktivite büzme, proje ağlarının kurulması, Activity-on-arc network, Consriction of dummy arcs, Construction of AOA network
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
KENAR AKTİF AĞ OLUŞTURMADA YAPAY AKTİVİTELERİN BÜZÜLMESİ Kurtuluş GÜNGÖR ÖZ Kenar aktif bir çizgede, kenarlar kümesi proje aktivitelerini temsil eder ve bu küme yakın öncellik ilişkilerini tamamlamak için yapay kenarları da içerebilir. Yapay aktivite sayısının en aza indirgenmesi“En az yapay kenar problemi”olarak isimlendirilir. Bu problem,“NP'de tamamlanır”(NP-complete) problemler sınıfına girer. Bu tez çalışmasında, kenar aktif ağ oluşturan -özellikle büzmeyi ele alan- önceki çalışmaların proje kısıtlayıcılarını (paralel / geçişlilik ilişkisi vb.) sağlayıp sağlamadığı incelenmiştir. AON-AOA dönüşümünü gerçekleştiren önceki çalışma [2] geliştirilmiş, AOA çizge üzerinde, her biri polinomsal süreden daha fazla zaman gereksirıini duymayan bir“büzme kurallar kümesi”tanımlanmıştır. Bu küme, öncel/ardıl ilişkileri bozmadan daha az yapay aktivite veya düğüm içeren AOA çizgesini iyileştirmek üzere tasarlanmıştır. Üssel karmaşıklığa sahip“küme kapsama problemini”içermeyecek biçimde kurallar belirlenmiştir. Büzme kurallarının, farklı AON çizgeleri için karmaşıklığının ne olacağı da tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
DUMMY ARCS CONSTRICTION IN AOA NETWORK CONSTRUCTION Kurtuluş GÜNGÖR ABSTRACT In an activity-on-arc(AOA) network, the set of arcs represents the project activities and may also include dummy arcs to complete the immediate precedence relations. Minimizing the number of dummy arcs is known as“Minimum Dummy Arc Problem”which was shown to be NP complete. In this thesis, we examine whether earlier studies constructing AOA network specially collapsing the dummy arcs satisfy the project constraints (parallel edges, transitive relations etc.). We improve the previous study [2] implementing AON-to-AOA transformation and define a set of consriction rules in AOA network, in which each rule requires no more than polynomial time in the worst case. This set is developed to obtain an AOA network with as much less number of the dummy arcs and nodes as possible by preserving the precedence relations, and this set is also specified to disclude the set cover problem that has exponential complexity. We also discuss how the complexity of each consriction rule can change for various AON networks.