Sızıntı sularının ardışık kesikli bir reaktörle arıtımı
Treatment of landfill leachate using a sequenced batch reactor system
- Tez No: 155382
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞENUR UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deponi sızıntı suyu, ardışık kesikli reaktör, nitrifikasyon, denitrifikasyon, Landfill leachate, sequenced batch reactor, nitrification, denitrification
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
SIZINTI SULARININ ARDIŞIK KESİKLİ BİR REAKTÖRLE ARITIMI Devrim Bağla ÖZ Çöp depolama sahalarında meydana gelen, sızıntı suları, yüksek konsantrasyonlarda organik ve inorganik maddeler içermektedir. Bu nedenden dolayı toprak, yüzey suları ve yeraltı suları için tehlike yaratmaktadır. Bu çalışmanın amacı sızıntı sularında bulunan yüksek amonyak ve KOl konsantrasyonları, deşarj standartlarına uygun değerlere indirmektir. Sızıntı suyunun arıtımı 5 farklı sette incelenmiştir. Bu setler giriş atık su özellikleri ve faz sürelerine bağlı olarak farklılık göstermiştir. İlk 2 sette sentetik atıksu kullanılmış ve yaklaşık % 80 KOl ve amonyak giderimi elde edilmiştir. 3. sette sızıntı suyu seyreltilerek sisteme beslenmiş ve KOl ve amonyak giderimleri düşmüştür (% 60). Sızıntı suyundaki parçalanabilir organik madde konsantrasyonunun arttırılarak denitrifikasyonun iyileştirilmesi amacıyla 4. sette glikoz eklenmiş, ancak, giderimler % 40 civarında gerçekleşmiştir. Bakteriyel aktivite için gerekli olan karbon, azot ve fosfat oranlarının sağlanması amacıyla, besleme suyuna fosfat eklendiği 5. sette verim yükselmiş, amonyak % 69 ve KOİ % 74 oranında arıtılmıştır. Ancak sürekli fosfat eklenmesi, flamentli organizma gelişimini arttırmış ve çamurun çökelebilirliği düşmüştür. Sistemin işleyişinin kontrolü amacıyla pH, ORP ve çözünmüş oksijen (ÇO) döngü içinde sürekli ölçülmüş ve pH'ın nitrifikasyonu, ORP' nin de denitrifikasyonun izlenmesinde bilgi verdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Treatment of Landfill Leachate using a SBR System Devrim Bağla Abstract Leachates generated from landfill areas contain organic and inorganic materials with high concentrations. Therefore, leachate is potential at hazard for soil, surface and ground water. The aim of this study is, to reduce high concentrations of ammonium and COD of leachates to standard discharging values. The treatment of landfill leachates was analyzed using five different sets. They differ from each other with influent characteristics and phase durations. Synthetic wastewater was used in the first two sets and 80% COD and ammonia removal was achieved. In the third set, the system was fed with diluted leachate, COD and ammonia removal efficiency decreased to 60%. In order to improve denitrification performance readily biodegradable organic material concentration in the leachate, glucose was added into the system in the fourth set. Hovever, 40 % removal rates were observed in this set. The efficiency of the system increased and 69% ammonia and 74% COD removal unachieved when phosphate source was added into the feed of the system to provide the carbon, nitrogen and phosphate ratios needed for the bacterial growth in the fifth set. However; continuous phosphate addition supported the growth of flamentous organisms which resultedin a decrease in sludge setting.ORP, dissolved oxygen (DO) and pH values were continuosly recorded for the control of the system and both pH and ORP were show evidences about nitrification and denitrification processes respectively.