Homojen olmayan yapıların aktif biyomedikal görüntülemesi
Active biomedical imaging of inhomogeneous bodies
  1. Tez No: 155383
  2. Yazar: MUSTAFA AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDEM YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: MRG görüntü işleme, Görüntü füzyonu, Laplace piramidi, Üç boyutlu modelleme, Marching Cubes, MRI image processing, Image fusion, Laplacian pyramid, Three dimensional modelling, Marching Cubes
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
HOMOJEN OLMAYAN YAPILARIN AKTİF BIYOMEDIKAL GÖRÜNTÜLEMESİ Mustafa Aydın ÖZ Bu çalışma vücut dokularının anatomik ve morfolojik bilgilerini içeren Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) tabanlı görüntülerin Laplace piramit bölgesinde seçim tekniğini kullanarak daha etkileşimli görünümünü sağlamayı amaçlamaktadır. Böylelikle aynı yapının çeşitli görüntülerinden elde edilen bilgiler kullanılarak tek bir görüntünün kendi başına sağlamış olduğu özelliklerin ötesinde ayrıntıyı ve yüksek çözünürlüğü beraber sağlayan füzyon görünüm oluşturmak hedeflenmiştir. Bu çalışmanın doktorlara hastalık içeren bölgelerin daha gerçekçi ve etkin değerlendirilmesinde yardımcı olacağı beklenmektedir. Tıp alanında elde edilen görüntülerin üç boyutlu görüntülenmesinin doktorun koyacağı tanının güvenilirliğini artırdığı bilinmektedir. Bu amaçla bu çalışmada geniş aralıklı tomografik görüntü dilimlerinden elde edilen örneklenmiş hacimsel verilerin üç boyutlu yüzey modelleri“Marching Cubes”algoritması kullanılarak çıkarılmıştır. Oluşturulan bu üç boyutlu hacimsel yapı insan vücudunun herhangi bir risk içermeden görüntülenebilmesine ve işlenebilmesine olanak tanıması nedeniyle medikal alanda teşhis ve tedaviye yardımcı olması açısından etkili bir araçtır.
Özet (Çeviri)
ACTIVE BIOMEDICAL IMAGING OF INHOMOGENEOUS BODIES Mustafa Aydın ABSTRACT The purpose of this study is to provide more effective imaging by using selection operation in the Laplacian pyramid domain for MRI (Magnetic Resonance Imaging) based images, which contains anatomical and morphological information about body tissues in the medical imaging. In this way, the sub-pixel information from multiple images of the same scene can be combined to provide both more detailed and increased resolution beyond that provided by a single image itself. It is anticipated that, this study will help the physician towards a more realistic and effective assessment of disease. It is well-known that, in the medical area three-dimensional MRI modelling increased the reliability of diagnosis for physicians assessment. For this purpose, in this study three-dimensional surface models of largely spaced tomographic slices' volumetric sampled data are extracted by using“Marching Cubes”algorithm. This three dimensional volume is a powerful tool to aid medical diagnosis and surgery, because it can be visualized and manipulated as needed without any risk to the real body.