Dereköy (Balıkesir) güney bölgesi kayaçlarının petrografik incelenmesi
Petrographical study of the rocks located at the southern region of Dereköy (Balıkesir) area
- Tez No: 155386
- Danışmanlar: PROF.DR. YAVUZ ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Balya, petrografi, kumtaşı, kireçtaşı
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Ill DEREKÖY (BALIKESİR) GÜNEY BÖLGESİ KAYAÇLARININ PETROGRAFİK İNCELENMESİ Nurhan Demirsu Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Balıkesir kuzeyinde, Pazarköy-Balya arasında yürütülen bu çalışmada, bölgede yüzeylenen kayaçların mineralojik ve petrografik özelliklerinin incelenmesi ve elde edilen veriler yardımı ile kayaçların oluşum ortamlarının saptanması amaçlanmıştır. Çalışma alanında belirlenen istifin temelini Orta Triyas yaşlı Karakaya Formasyonu oluşturmaktadır. Karakaya Formasyonu zayıf metamorfizma geçirmiş ve içerisinde değişik yaşlı kireçtaşı ve çört blokları bulunan metakumtaşı, metasilttaşı, metaspilit, radyolarit ve metaçamurtaşından oluşmaktadır. Üst Triyas yaşlı Balya Formasyonu Karakaya Formasyonu üzerine tektonik dokanak ile gelmektedir. Balya Formasyonu, Karakaya Formasyonunda görülen metamorfizmadan etkilenmemiştir ve kiltaşı-silttaşı ardalanmasından oluşmaktadır. Balya Formasyonu üzerine tedrici geçişli olarak Liyas yaşlı Bayırköy Formasyonu gelmektedir. Alt düzeyleri kumtaşı, kiltaşı, marn ardalanmalı istiften oluşan Bayırköy Formasyonu'nda üste doğru karbonat içeriğinin artması ile killi kireçtaşlarına geçilmektedir. Bayırköy Formasyonu'nu tedrici geçişli olarak Bilecik Formasyonu örtmektedir. Bilecik Formasyonu platform tipi kireçtaşlarından oluşmaktadır. Bilecik Formasyonu üzerinde tedrici geçişli olarak Alt Kretase yaşlı, killi kireçtaşlarından oluşan Pınaroba Formasyonu bulunmaktadır. Oligosen yaşlı Ilıca Granodiyorit'i Karakaya Formasyonunu kesmektedir ve sokulumun kenarlarından itibaren bir kontakt metamorfik zonun varlığı görülmektedir. Neojen yaşlı ve volkanik kayaçlardan oluşan Ezine Formasyonu ise kendinden daha yaşlı olan bütün birimleri uyumsuz olarak örtmektedir.IV Bölgede Bayırköy Formasyonu (Liyas) ile Bilecik Formasyonu'nu (Dogger-Malm) temsil eden iki ayrı yerden (Karamustafa-Çalova Köyleri arası ve Hasanlar- Pınaroba Köyleri arası) ölçülü stratigrafik kesit alınmış ve mineralojik - petrografik ve paleontolojik incelemeler için 200 adet kayaç örneği toplanmıştır. Bayırköy Formasyonuna ait örneklerde yapılan petrografik incelemeler ve istatistiksel değerlendirmeler sonucu bu formasyona ait kumtaşlarının, Liyas öncesi yaşlı granitik ve metamorfik kayaçlardan türemiş kırıntılardan oluşan, türbidit çökelleri olduğu belirlenmiştir. Bilecik Formasyonu, intraklastlı, mikritik ve sparitik allokimyasal kireçtaşlarından oluşmaktadır. Kireçtaşlarının taban kesimleri sığ ve düşük-orta enerjili ortamda çökelmiş istiftaşları ile başlamaktadır. İstiftaşlarının enerjinin arttığı alanlarda tanetaşlarına dönüştüğü ve tümünün karbonat platformunda çökelmiş sığ deniz çökellerini temsil ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
PETROGRAPHICAL STUDY OF THE ROCKS LOCATED AT THE SOUTHERN REGION OF DEREKÖY (BALIKESİR) AREA Nurhan Demirsu Hacettepe University, Geological Engineering Department ABSTRACT The study carried out at the north of Balıkesir, between Pazarköy and Balya, the aims to investigate mineralogical and petrographical properties of the rocks cropping out in region and to find out their formation deposition enviroments. Middle-Triassic aged Karakaya Formation is the basement rocks of the study area. This formation is composed of various types of rocks such as metasandstone, metasiltstone, metaspilite, radiolarite and metamudstone, which are subjected to low-grade metamorphism and also include different aged limestone and chert blocks. Karakaya Formation is covered by Upper Triassic aged Balya Formation tectonically. Balya Formation is composed of claystone-siltstone sequences and doesn't exhibit effects of metamorphism observed in Karakaya Formation. Lias aged Bayırköy Formation overlies the Balya Formation gradually. It is composed of sandstone, claystone, marl sequence at the lowermost part and this sequence passes into c\ayey limestone, to the rocks increasing in carbonate content. Bilecik Formation is composed of platform type limestones, and overlies Bayırköy Formation with a gradual transition. Lower Cretaceous aged Pmaroba Formation, containing clayey limestone sequence, overlies Bilecik Formation. Oligocene aged Ilıca Granodiorite intrudes into Karakaya Formation. At contacts metamorphic effects can be observed at the peripheral parts of the intrusion. Neogene aged Ezine Formation is composed of volcanic rocks, and it unconformably overlies older rock units. In the study area, measured stratigraphical cross-sections representing both the Bayırköy Formation(Lias) and Bilecik Formation (Dogger-Malm) were taken at two different type-localities, betweeen Karamustafa and Çalova villages and betweenVI Hasanlar and Pınaroba villages. In these type-localities 200 rock samples were collected for the purpose of mineralogical and petrographical examinations. As a result of petrographical examinations and statistical interpretations of the samples of Bayırköy Formation, it is concluded that sandstones of this formation are turbiditic deposits, which are composed of the dendrities derived from Pre- Liassic granitic and metamorphic rocks. Bilecik Formation is composed of allochemical sparitic and micritic, intraclastic limestones. The lowermost part of limestones sequence starts with packstones, deposited in shallow and low-medium energitic environment. These packstones pass into grainstones in the areas of higher energy and represents the shallow marine deposits.