Bazı kimyasal olayların günlük yaşama etkileri ve bunların medyadaki yansımasının kimya eğitimine katkıları
The effects of some chemical incitens on daily life and additions to chemistry education that supplied by their appearance at the media
  1. Tez No: 155385
  2. Yazar: EMEL RUTBİL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEDA YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kitle İletişim Araçları, Tutum Değişikliği, Kitle İletişim Araçlarına Yönelik Bilimsel İlgi, Kitle İletişim Araçlarına Karşı Öğrenci Tutumları, Mass Media, Attitude Change, Science Interests Towards Mass Media, Students Attitudes Towards Mass Media
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
BAZI KİMYASAL OLAYLARIN GÜNLÜK YAŞAMA ETKİLERİ VE BUNLARIN MEDYADAKİ YANSIMASININ KİMYA EĞİTİMİNE KATKILARI Emel Rutbil ÖZET: Günümüzde Medya pek çok olayın akışını değiştirecek kadar etkilidir. Özellikle yaşam kimyası ile ilgili olarak bu etkinin, yüksek öğretim aşamasında bulunan 17-23 yaş arasındaki gençlerde ne derecede olduğunun saptanması büyük önem taşımaktadır. Yaşadığımız ortamlarda karşılaşılan bilimsel pek çok olay medya yardımıyla güncel hale gelirken, aynı zamanda öğretici olmakta mıdır? Medya ortamlarında yer alan bilimsel haberler, önceden öğrenilenleri mi hatırlatıcı kılmaktadır? Yaşamımızda karşılaştığımız bilimsel olayların diğer bir deyişle günlük yaşamdaki kimyasal olayların medyaya yansımasının, yukarıda belirtilen yaş grubunda olan öğrenciler açısından algılanabilirle durumlarını belirleme amaçlı hazırlanan tutum ölçeğinin; medyanın bireysel davranışlarda ve günlük yaşantı lardaki etkilerini belirleme açısından faydalı olabileceği düşünülmektedir. Bu amaçla, günlük yaşamdaki bilimsel olayların, bilimsel gelişmelerin medyada yansımasıyla ilgili cümleleri içeren bir madde havuzu hazırlanmıştır. Hazırlanan bu cümleler, uzman kişilerin kontrolünden geçirildikten sonra yeniden düzenlenmiş ve 30 maddelik bir madde havuzu oluşturulmuştur. Bu maddeler Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi OFMA bölümü Kimya Eğitimi ABD'da okuyan 200 öğrenciye uygulanması suretiyle 15 cümlelik likert tipi bir ölçek geliştirilmiş, geçerlik ve güvenirliği test edilen ölçek, aynı fakültenin sınıf öğretmenliği ve fen bilgisi öğretmenliğinde okumakta olan 200 öğrenciye ve 200 lise öğrencisine uygulanmıştır. Hazırlanan tutum ölçeğinden alınan bulgulara destek olması amacıyla bu 400 kişilik örneklem grubuna sosyo-ekonomik düzey belirleme anketi (Kişisel Bilgi Ölçme Anketi) ile medyada gündem oluşturmuş ve günlük yaşantımızda sıkça rastlanan kimyasal olayların tanınıp tanınmadığını; tanınıyorsa bu bilgilerin medya yoluyla mı yoksa diğer öğretici ortamlardan mı öğrenildiğini sorgulama amaçlı bir test olan,“Bilim ve Teknolojinin Günlük Yaşamdaki İzleri”testi de uygulanmıştır. Sonuçların değerlendirilmesi aşamasında bu üç anket arasındaki ilişkiler de göz önüne alınarak, medya katkısıyla kimya öğretimi'nin ne derecede etkili olabildiğine ilişkin öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill THE AFFECTS OF SOME CHEMICAL INCIDENTS ON DAILY LIFE AND ADDITIONS TO CHEMISTRY EDUCATION THAT SUPLIED BY THEIR APPEARANCE AT THE MEDIA Emel Rutbil ABSTRACT Media is as effective as chancing the course of many events nowadays. Especially, about the life chemistry, it is very important to fix haw the media is effective on the students aged between 1 7 and 23, in academic education Many events in which we come across in the places we live become current by the help of media, but are they also didactive? Do the scientific news which take place in media remind us the things we've learnt ? it is thought that the scientific events we come across in our life time, in other words the reflection of the daily event's chemistry on media world help to state the inquiry of designation that is percieved by the students whose age groups mentioned above and the personel attitudes in daily life effected by media.For this reason a database is prepared which is filled with the sentences including the scientific events in daily life and rearranged by the experts, a new 30 articled database was created Those articles were applied on 200 students of Hacettepe University, the Faculty of Education Chemistry Main Science Branch, OFMA department. The a fiftheen sentenced likert scale was developed and its validity and faith are tested it was also applied on 200 students from the same faculty who are in science and class-teaching depatments and other 200 studects who are in high school. Those 400 students were also applied a social-economic level designation questionary in which we questionared students if they know or not about chemical events that mediatical chemical events and we often faced in our daily life; if they know this chemical events how they learnt this events by media or other learning materials and in addition to this, success in technology test to support the findings taken from the prepared attitude scale.In the phase of evaluating the results the relationship between those 3 test were taken into consideration and some suggestions were taken part in how the education of chemistry is effected by the power of media.IV