Merkezi kullanıcı yöntemi sistemi tasarımı ve gerçekleştirimi
Design and implementation of a centralized user management system
  1. Tez No: 155390
  2. Yazar: KEREM ERZURUMLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ SAATÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Merkezi Kullanıcı Yönetimi, Ağ Düzeyi Kullanıcı Yönetimi, Tek Noktadan Kullanıcı Tanımlama, Merkezi Kütük Alanı Yönetimi, Merkezi Disk Kota Yönetimi, LDAP, X.500, Centralized User Managment, Network Level User Managment, Single Sign-on, Centralized Disk Managment, Centralized Quota Managment, LDAP, X.500
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
MERKEZİ KULLANICI YÖNETİMİ SİSTEMİ TASARIMI VE GERÇEKLEŞİRİMİ Kerem Erzurumlu ÖZ Günümüzde kurumların artan bilgisayar ve kullanıcı sayıları, kullanıcı bilgilerinin yönetiminde zorluklar yaşanmasına neden olmaktadır. Bilgisayarlar, kurum düzeyinde, ağlar içinde yer alıyor olmalarına karşın, bir yandan işletim sistemleri diğer yandan da kimi standart uygulamalar, denetim amacıyla, kullanıcı bilgilerini ağ yerine bilgisayar düzeyinde denetlemektedirler. Her işletim sistemi ya da uygulamanın kendi yerel kullanıcı bilgilerini kullanması, kullanıcı tanımlama, kullanıcı silme ve kullanıcı bilgileri günleme işlemlerinin birden fazla noktada yapılmasını zorunlu kılmakta ve yönetimi zorlaştırmaktadır. Bu sorunu çözmek amacıyla, X.500 ve X.509 standartları tanımlandıysa da, gerek gerçekleştirim zorlukları gerekse pahalı bilgisayar donanım gereksinimleri bunların yaygın bir biçimde kullanılmaları önünde engel oluşturmuştur. Bu tez kapsamında, belirli boyuttaki kurumsal ağlar için, gerçekleştirimi kolay ağ tabanlı, ucuz donanım altyapısı üzerinde çalışabilen, merkezi bir kullanıcı yönetim modeli önerilmiş ve önerilen modele ilişkin gerekli bileşenler tasarlanarak gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda kullanıcı bilgilerinin merkezi bir standart ilişkisel veri tabanı üzerinde saklanması söz konusu edilmiştir.
Özet (Çeviri)
DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A CENTRALIZED USER MANAGEMENT SYSTEM Kerem Erzurumlu ABSTRACT Novadays the increasement of computer and it's user number causes troubles in user managment. Although all computers in an association are connected to the network, even the operating system, even some standart softwares uses local computer resources instead of network resources for user authentication. The using of local resources by operating systems or applications, operations like“user adding”,“user removing”and“user updating”become more complex and multi- node operations. Even X.500 and X.509 standarts are desinged to solve this problems, high price requirements and hard development issues are become the major difficulty of widely use. With this thesis, an easy to use, network based, run in any system a“Centralized User Managment System”model is suggested and suggested model's required components are desinged and implemented. In this case, user information are stored on a central releational database.