Afganistan toprak örneklerinin bazı özelliklerinin incelenmesi
The study of the some aspects of Afghan soil samples
  1. Tez No: 155389
  2. Yazar: AYŞE ÖZLEM GÖRAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEMAL SAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Afghanistan Soil, Atmospheric Dust Transport, nutrient, Arabian Sea, new production, Digital Elevation Models, Satellite Data, Afghanistan Soil, Atmospheric Dust Transport, nutrient, Arabian Sea, new production, Digital Elevation Models, Satellite Data
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
AFGANİSTAN TOPRAK ÖRNEKLERİNİN BAZI ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ AÖzlem Göral ÖZET Bu tez çalışmasında, İSAF çerçevesinde Afganistan'da görev yapan TSK'nin Afganistan'ın çeşitli bölgelerinden toplamış olduğu yüzey toprak örneklerinin, atmosferik toz bütçesine katkı yapma olasılığı olan, belirli alt fraksiyonunun bulut içerisindeki olası davranışları incelenmiştir. Uydu verilerinden, özellikle güneybatı ve kuzey Afgan topraklarının atmosferik toz taşınımına olağan üstü katkıları olduğu ve güneydeki bölgelerin toz taşınım sürecinde yolları üzerinde olan diğer çöllerden kaptıkları tozlarla da zenginleşerek Arap Denizi'ne ulaşabildiği izlenmektedir. Yapılan analizler sonucunda, Afgan toz örneklerinin su ile temas etmesi sonucunda ortama önemli ölçeklerde nitrat çıkardığı saptanmıştır. Bu bölgelerin, özellikle de günümüzde atmosferik toz bütçesine önemli katkılarda bulunduğu bilinen, kuzey ve güneybatı bölge topraklarından kaynaklanıyor olması bu sonucun daha da önemli olmasını sağlamaktadır. Bu sonuçlara göre bu çalışmanın başlamasını sağlamış olan ve Afgan topraklarının Tacikistan'da neden bereketli olduğunun anlaşılmasının yanı sıra, Arap Denizi'nde yüzey sularında olağanüstü yeni üretimin nedenleri hakkında da önemli ipuçları elde edilmiştir. Bu toz kaynaklarının geçmişte yaşanan iklim değişikliği dönemlerinde Afganistan'ın içlerinde oluşması beklenen ve varlıkları Sayısal Yükseklik Modelleri ile de belirlenen bölgelerde olması Saydam (2004) tarafından öne sürülen iklim değişikliği teorisini de desteklemektedir. Afgan topraklarında Sahra'da görülen bazı özelliklerin benzerleri gözlenmemiştir. Toprak örneklerinin ışınlanma ile sülfat oranlarını arttıramaması, su ile temas ettikten sonra okzalat üretme kapasitesinin olmayışı önemli farklılıklardır. Afgan toprak örneklerinden bazılarında nitrit'in bulunması ve ayrıca nitrit'in Kandahar Nesaji bölgesinde olağanüstü seviyelerde olması dikkat çekicidir. AfganThe presence of nitrite at some of the Afghan soil samples and its presence in extremely high levels especially at Kandahar Nesaji region is very significant. There is no phosphate at Afghan soil and this can only be explained by the high alkaline nature of these soils pH values ranging between 8.06 - 9.15.
Özet (Çeviri)
The presence of nitrite at some of the Afghan soil samples and its presence in extremely high levels especially at Kandahar Nesaji region is very significant. There is no phosphate at Afghan soil and this can only be explained by the high alkaline nature of these soils pH values ranging between 8.06 - 9.15.