Üç tesla manyetik rezonans görünütleme sistemi görüntüleri ile insan beyni perfüzyon haritalarının çıkarılması için bilgisayar yazılımı geliştirilmesi
Development of an off-line software program to process 3 tesla MRI data to obtain human brain perfusion maps
- Tez No: 155393
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞENUR CİLA, Y.DOÇ.DR. UĞUR BAYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Perfusion, magnetic resonance imaging, cerebral blood volume, time to peak, mean transit time, MATLAB Advisor : Assistant Prof.Dr. Uğur BAYSAL, Hacettepe University, Department of Electrical-Electronics Engineering Co-advisor : Prof.Dr. Ayşenur CİLA, Department of Radiology IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÜÇ TESLA MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME SİSTEMİ GÖRÜNTÜLERİ İLE İNSAN BEYNİ PERFÜZYON HARİTALARININ ÇIKARILMASI İÇİN BİLGİSAYAR YAZILIMI GELİŞTİRİLMESİ Umut Arıöz OZ Bu çalışmada nöroradyoloji dalında bazı beyin problemlerinin teşhis ve risk faktörü değerlendirmesinde kullanılan, fonksiyonel MRG tekniği ile elde edilen görüntülerden üç değişik perfüzyon parametresinin haritalanmasını sağlayan yazılım geliştirilmiş, 13 değişik hastadan elde edilmiş olan veriler üzerinde denenmiş ve konusunda uzman iki radyolog tarafından ticari bir yazılımın sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Görüntüler Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı bünyesinde kullanılan 3 Tesla manyetik alan şiddetindeki MRI cihazindan hızlı eko planar görüntüleme yöntemleri (EPG) ile elde edilmiştir. Görüntüler daha sonra istenen resim formatmda çevrilmiş, görüntü işleme rutinleri eklenmiş ve Matlab yazılımı ile tasarlanıp yazılmış olan grafik kullanıcı ara birimi ile işlenmiştir. Literatür de yer alan çeşitli perfüzyon parametrelerinden en önemlileri olan üç tanesi (serebral kan hacmi, maksimuma ulaşma zamanı, ortalama geçiş zamanı) radyologların talebi üzerine program arabirimine dahil edilmiştir. Çalışmada yer alan her hasta veri seti üzerinde tüm perfüzyon parametre haritaları elde edilmiş, beş farklı karşılaştırma yöntemi kullanılarak halen MRI sistemine entegre olan ticari yazılımın sonuçları ile uzman iki radyolog tarafından karşılaştırılmıştır. Sonuçta geliştirilen yazılımın Türkçe olması, açık kodlu olması, renk skalasının gerekirse değiştirilebilmesi, istenen resim formatında başka bilgisayar sistemlerine aktarılabilmesi, SKH ve MUZ haritalarında diğer yazılımla eşdeğer başarılı olması avantajları olarak gözlenmiştir.Ancak OGZ haritalarinda daha az başarılı olduğu, sadece MATLAB programı içeren bilgisayarlarda çalışabilmesi ve sadece dörtgen bölge (region of interest) seçilebilmesi de dezavantajları olarak görülmüştür. Anahtar kelimeler : perfüzyon, manyetik rezonans görüntüleme, serebral kan hacmi, maksimuma ulaşma zamanı, ortalama geçiş zamanı, MATLAB Danışman : Yard.Doç.Dr. Uğur BAYSAL, Hacettepe Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Eş Danışman: Prof. Dr. Ayşenur CİLA, Hacettepe Üniversitesi, Radyoloji Anabilimdalı ıı
Özet (Çeviri)
DEVELOPMENT OF AN OFF-LINE SOFTWARE PROGRAM TO PROCESS 3 TESLA MRI DATA TO OBTAIN HUMAN BRAIN PERFUSION MAPS Umut Arıöz ABSTRACT In this study, a software was developed for three different perfusion parameters' map which are used for diagnosis and risk factor assessment of some brain problems in neuroradiology and constructed from images obtained by functional MRI technique. This software was tried on 13 different patients' data and interobserver reliability was tested between two fully trained neuroradiologists in consensus. Images were obtained from a 3 tesla MR scanner by echo-planar imaging at Hacettepe Univ. Radiology Department. Then, images were converted to suitable image format, image processing functions are applied and images are processed with graphical user interface which is designed by Matlab software. Three important parameters in literature for perfusion (cerebral blood volume, time to peak, mean transit time) were added to program by request of neuroradiologists. All perfusion parameters' map were done for all patients' data set and by using five different comparison method, results are compared with commercial software of MR scanner, which is in use now, by neuroradiologists. As a consequence, Turkish language, custom built code, changable color map, convertable to other picture formats of the results and same successful results in CBV and TTP when compared with commercial software are observed as advantages of the developed software. But, being less successful in MTT maps, running only on Matlab program and selection of only rectangular regions of interest are observed as disadvantages of the developed software. in