Sayısal steganografi yöntemi kullanarak resim dosyası içine bilgi gizleme uygulaması
The implementation of information hiding into an image file using digital steganography method
- Tez No: 155394
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET DEMİRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Steganography, Cryptography, DES, secret communication, data hiding
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
SAYISAL STEGANOGRAFİ YÖNTEMİ KULLANARAK RESİM DOSYASİ İÇİNE BİLGİ GİZLEME UYGULAN ALASI Erdem Dağdelenler ÖZ Bu çalışmada gizii haberleşme amacıyla kullanılan Sîeganografi'nin tarihsel gelişimi incelenmiş ve görüntü dosyalan içerisine iki farklı yöntem ile bilgi gizlenmiştir. Gizlenecek olan bilgi, gizleme işleminden önce Üçiü-DES algoritması kullanılarak şifrelenmiş, böylece çok daha güvenilir bir gizli haberleşme sistemi ortaya çıkartılmıştır. Gizleme işleminde uygulanan yöntemlerden ilki En Az Anlamlı Bit (LSB) yöntemidir. Bu yöntem bilgi gizleme kapasitesi açısından oldukça avantajlı olmasına rağmen gizlenmiş bilginin bozucu dış etkilere karşı dayanıklılığı açısından dezavantajlara sahiptir. İkinci yöntem olan Frekans yönteminin ise LSB yöntemine göre gizlediği bilgi miktarı sınırlı olmasına rağmen, bozucu dış etkilere karşı çok daha dayanıklı olduğu bu tezde deneylerle ortaya konulmuştur. Bu tez kapsamında yapılan çalışmalarda LSB yöntemi kullanılarak bir resim içerisine başka bir resim ya da bir düz yazı gizlenebilirken, Frekans yöntemi kullanılarak aynı resmin içerisine sınırlı karakter sayısında düz yazı gizlenebildiği gösterilmiştir. Anahtar Kelimeleri Steganografi, kriptografi, DES, gizli haberleşme, veri gizleme. Danışman: Yrd.Doç.Dr. Mehmet DEMİRER, Hacettepe Üniversitesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü, Elektrik Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı
Özet (Çeviri)
THE IMPLEMENTATION OF INFORMATION HIDING INTO AN IMAGE FILE USING DIGITAL STEGANOGRAPHY METHOD Erdem Dağdelenler ABSTRACT In this thesis, techniques for Steganography in reguiar images which are used for secret communication have been investigated and data are embedded into carrier images using two different methods. Before the embedding process, information is encrypted by Triple-DES. This process allows users to provide a more robust hidden communication channel. The first method that we used for embedding data into carrier images is known as the LSB - Least Significant Bit Method, This method has some benefits and drawbacks. Although this method is quite useful in terms of the capacity of hiding information, it is sensitive to externa! effects that may damage the data embedded into the image. The second method is the Frequency method; Whereas it limits the amount of data to be embedded, experimental results have clearly proven that it is more robust than the LSB method against some attacks and noise. An image or a plain text can be embedded into the carrier image using the LSB technique, but only a plain text is possible for the same size of the image, using the Frequency technique.