Bluetooth güvenlik mimarisinin incelenmesi ve geliştirilmesi
Evaluation and enhancement of bluetooth security arcitecture
  1. Tez No: 155404
  2. Yazar: ENGİN ÇOMAKCI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET DEMİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bluetooth, Bluetooth Güvenliği, Gizli Anahtar Kriptografi, Şifreleme, Kimlik Doğrulama, Anahtar Değişimi, Bluetooth, Bluetooth Security, Symmetric Key Cryptography, Encryption, Authentication, Key Exchange
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
BLUETOOTH GÜVENLİK MİMARİSİNİN İNCELENMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ Engin ÇOMAKCI ÖZ Son yıllarda bilgi teknolojileri alanında yaşanan gelişmeler, insanların gezgin iletişime olan ihtiyacını artırmış ve telsiz iletişimin hızla gelişmesine yol açmıştır. Bluetooth teknolojisi de düşük güç tüketimli, ucuz ve tüm cihazlara entegre edilmeye imkan veren bir teknikle, telsiz veri ve ses iletişimini sağlamaktadır. Telsiz iletişimde ortamın tüm kullanıcılara açık olması sistemi daha savunmasız hale getirmekte, yetkisiz erişim ve dinlemelerin daha kolay yapılabilmesine neden olmaktadır. Bunun için de telli ağlardan farklı, telsiz ağlara özel güvenlik protokol ve yöntemleri geliştirilmektedir. Bu tez çalışmasında Bluetooth teknolojisinin kullandığı güvenlik yöntemleri incelenmiş, sistemin güvenlik açıkları ve zayıflıkları tespit edilmeye çalışılmıştır. Sistemi daha güvenli hale getirmek için mevcut güvenlik mekanizmalarının nasıl geliştirilmesi gerektiği üzerinde durulmuş, yeni protokol ve yöntemler tasarlanmıştır. Tüm bu çalışmalar dört ana başlık altında incelenmiştir. Her bölümün sonunda önerilen yöntem ve değişikliklerin sistem güvenliğine katkıları değerlendirilmiş, önerilen algoritmaların daha açıklayıcı olabilmesi için ayrıca yazılım çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalardan ilkinde, kimlik doğrulama ve anahtar üretim algoritması için önerilen yeni algoritma ile mevcut algoritmanın performansları karşılaştırılmış; ikincisinde ise önerdiğimiz Bluetooth CCMP protokolünün işleyişinin gösterilmesi için şifrelenmiş ve kimliği doğrulanmış paket içeriğini gösteren bir simülasyon uygulaması tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION AND ENHANCEMENT OF BLUETOOTH SECURITY ARCHITECTURE Engin ÇOMAKCI ABSTRACT In phase with the IT-boom, the mobility among people has constantly grown and wireless technologies have evolved rapidly during the past years. Bluetooth wireless technology has ability to communicate both voice and data wirelessly, using a standard low-power, low-cost technology which can be integrated in all devices to enable total mobility. The transmission of signals through open-air is lead to be more defenceless of system and more vulnerable to unauthorized access and eavesdropping. For this reason the security protocols and methods which are specific to the wireless technology are developed in opposition to the fixed wired network. In this thesis the security mechanism used by Bluetooth technology are examined and the security flaws and security weak points of the system are determined. New Bluetooth security protocols and methods are designed to improve the current security mechanism. These techniques are examined in of the four sections. The effects of these proposed techniques to the security of the system are analysed at the end of each section. In addition, software applications are implemented to understand the proposed Bluetooth algorithms. In the first application, the performances of proposed authentication and key generation algorithms are compared with the performances of the current algorithms. In the second application, the simulation program which displays the encrypted and authenticated packet contents is designed to explain the proposed Bluetooth CCMP protocol.