Nitel verilerin analizinde lojit ve probit modeller
Logit and probit models in the analysis of qualitative data
- Tez No: 155405
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN TATLIDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Genelleştirlmiş doğrusal modeller, Doğrusal olasılık modeli, İki düzeyli lojit ve probit modeller, Çok terimli lojit ve probit modeller, İlgisiz alternatiflerinin bağımsızlığı varsayımı, Sıralı lojit ve probit modeller, Paralel eğimler varsayımı, Generalized linear models, Linear probability model, Binary logit and probit models, Multinomial logit and probit models, Assumption of independence of irrelevant alternatives, Ordered logit and probit models, Parallel slopes assumption
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
NİTEL VERİLERİN ANALİZİNDE LOJİT VE PROBİT MODELLER Özge Uçar ÖZ Bu çalışmanın amacı, bağımlı değişkenin iki ya da fazla düzeyli kategorik bir değişken olması durumunda geliştirilmiş olan lojit ve probit modelleri ayrıntılı olarak tanıtmak ve aynı veri kümesi için her iki modelden elde edilen sonuçların farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Çalışmada kategorik bir bağımlı değişken ile çalışılması durumunda tahmin yöntemi olarak En Küçük Kareler Tahmin Yöntemi'ni kullanması bakımından bazı dezavantajları olan Doğrusal Olasılık Modeli'ne alternatif olarak geliştirilen iki düzeyli, çok terimli ve sıralı lojit ve probit modeller ayrıntılı olarak incelenmiş ve modellere ilişkin En Çok Olabilirlik ve Minimum Ki-Kare Tahmin Yöntemlerine yer verilmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde ise, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen 2002 yılına ait veriler kullanılarak, meydana gelen kazalarda sürücülerin yaralanma ve araçların hasar şiddetini etkileyen en önemli faktörleri ortaya çıkarmak amacıyla sıralı lojit ve probit modeller kullanılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise, uygulamada her iki modelden elde edilen sonuçlar karşılaştırılmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
LOGIT AND PROBIT MODELS IN THE ANALYSIS OF QUALITATIVE DATA Özge Uçar ABSTRACT The aim of this study is to introduce logit and probit models having been developed in the event that the dependent variable has two or more levels in detail and to bring to light whether the results obtained from the same data set for each model differ from each other or not. In the study binary, multinomial and ordered logit and probit models developed as an alternative to the Linear Probability Model, which has some disadvantages in terms of its using the Least Square Estimation Technique as an estimation technique in the event of studying with a qualitative dependent variable are examined in detail, and Maximum Likelihood and Minimum Chi-Square Estimation Techniques associated with the models are stated. In the application part of the study, by using the data set arranged by The Department of Traffic Training and Research of General Directorate of Security Affairs in the year 2002, ordered logit and probit models are applied in order to reveal the major factors that affect the severity of injury of drivers and the severity of damages of vehicles in the accidents. In the last part of the study, the results obtained from each model are compared and interpreted.