Seyrek olumsallık tablolarında skor istatistikleri
Score statistics on sparse contingency tables
- Tez No: 155421
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TÜLAY SARAÇBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Seyrek Tablo, Skor İstatistikleri, Logaritmik Doğrusal Model, Satır Etki Modeli, Sütun Etki Modeli, Doğrusal Birliktelik Modeli, Odds Oranı, Çocuk işgücü Anketi, Sparse Tables, Score Statistics, Loglinear Models, Row Effects Model, Column Effects Model, Linear By Linear Association Model, Odds Ratio, Child Labour Survey
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
SEYREK OLUMSALLIK TABLOLARINDA SKOR ISTATSITIKLERİ Bengi Ünsay ÖZ Olumsallık tabloları iki veya daha çok nitel değişkenin sıklık dağılımını gösteren tablolardır. Örneklem sıfırlı olumsallık tabloları seyrek olumsallık tablosudur. Seyrek olumsallık tablosu çözümlemesi nitel değişkenin, sınıflanabilir ya da sıralanabilir olmasına göre farklılık gösterir. Logaritmik doğrusal (LD) model ve skor istatistikleri ile gerçekleştirilen seyrek olumsallık tablosu çözümlemeleri nitel değişkenin sınıflanabilir ya da sıralanabilir olmasına göre farklılık gösterir. Sıralanabilir seyrek olumsallık tablosu çözümlemelerinde satır ve sütun skor değerleri önemlidir. Farklı skor değerleri için model parametreleri farklılık göstermektedir. Yapılan tez çalışmasında seyrek olumsallık tablosu çözümleme yöntemleri incelenmiştir. Satır ve sütun düzeyleri eşit olmayan aralıklı düzenlenmiş olumsallık tablolarında skor değerleri için yeni eşitlik önerilmiştir. 1999 DlE Çocuk İşgücü Anketi sonuçlarından oluşturulan seyrek tablolar çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SCORE STATISTICS ON SPARSE CONTINGENCY TABLES Bengi Ünsay ABSTRACT Tables which have the cells contain frequency counts of two or more categorical variable is called contingency tables. Contingency tables including sampling zeros are called sparse tables. Analysis of sparse table can be changed in according to categorical variable being ordinal or nominal variable. Sparse table analysis with loglinear model and score statistics have different results for nominal and ordinal variable. Choice of column or row scores effect the results. Model parameters are changed according to choice of scores. In thesis sparse tables inference methods are examined. A new score is proposed for non equally-spased row or column categories. 1999 SIS Child Labour Survey sparse contingency tables are analysed.