Cu(II)/1,4,8,11-tetra-azasiklotetradekan (''cyclam'') ve Cu(II)-cyclam/poliakrilik asit kompleksinin tümör hücreleri (HeLa) üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of Cu(II)/1,4,8,11-tetra-azacyclotetradecan (''cyclam'') ve Cu(II)-cyclam/polyacrilic acid complex on tumor cells (HeLa)
- Tez No: 155430
- Danışmanlar: PROF.DR. ERHAN BİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: HeLa hücresi, makrosiklik ligandlar, cyclam, Cu(ll)-cyclam, Cu(ll)-cyclam/PAA, HeLa cell lines, macocyclic ligands, cyclam, Cu(ll)-cyclam, Cu(ll)- cyclam/PAA
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Cu(ll) / 1,4,8,1 1-TETRA-AZASİKLOTETRADEKAN (“CYCLAM”) VE Cu(II)- CYCLAM/POLİAKRİLİK ASİT KOMPLEKSİNİN TÜMÖR HÜCRELERİ (HeLa) ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI MURAT DEMİRBİLEK OZ Çalışmanın amacı kemoterapide kullanılmak üzere suda çözünür, pozitif yüklü, metalli kompleksin hazırlanması ve HeLa (servikal karsinoma) hücreleri üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Aynı zamanda hazırlanan kompleksin in-vivo deneylere öncülük etmek üzere biyouyumluluğunun araştırmasıdır. Çalışmada ilk önce, antitumor özelliği kanıtlanmış cyclam'a iki değerlikli bakır takılmıştır hazırlanan ve Cu(ll)-cyclam kompleksi karakterize edilmiştir. Cu(ll)- cyclam komplesinin aktivitesini artırmak için taşıyıcı olarak poliakrilik asit (PAA) seçilmiş ve Cu(ll)-cyclam/PAA komplesi yapılmıştır. Kompleks hazırlanırken PAA'in mol oranı sabit tutulmuş, farklı mol oranlarında Cu(ll)-cyclam ile etkileşti ri İm iştir. Elde edilen farklı mol oranlarındaki Cu(ll)-cyclam/PAA komplekslerinin çöktürülmesi sonucu elde edilen süpernatantlar AAS yöntemi ile incelenmiş, içerdikleri bakır miktarları bulunmuştur. AAS sonuçlarına göre, PAA Cu(ll)-cyclam oranı 1/1 olduğunda; hem verim (77,65) hem de mol PAA başına bağlanan mol Cu(ll)-cyclam oranları (78,30) birbirlerine çok yakın bulunmuştur. Bu bulguların ışığında PAA/Cu(ll)-cyclam oranı 1/1 alınarak yapılan kompleksin kullanılmasına karar verilmiş ve sonraki adımlarda bu kompleks kullanılmıştır. Hazırlanan kompleks FTIR ve 1H-NMR spektrum yöntemleri ile karakterize edilmiştir. Kompleksin HeLa hücreleri üzerindeki sitotoksik etkisi, MTT testi ile bulunmuştur. MTT test sonuçlarına göre; 100ug/ml konsantrasyonda %12,4 oranında hücre ölümüne neden olurken aynı konsantrasyondaki Cu(ll)- cyclam/PAA komplesi %51,4 oranında hücre ölümüne neden olmuştur. Komplekslere floresan takılmış, hazırlanan Cu(ll)-cyclam/floresan ve Cu(ll)- cyclam/PAA/floresan komplekslerinin hücre içi hareketleri normal ve floresan ışık altında çekilen hücre fotoğrafları ile incelenmiştir. Metal-cyclam komplekslerinin hücre DNA'sına etkisi bilinmektedir. Çalışma kapsamında hazırlanan Cu(ll)-cyclam ve Cu(ll)-cyclam/PAA komplekslerinin hücre DNA'sına etkisinin gözlenmesi içinkompleksler ile etkileşmiş hücrelerin DNA'ları izole edilmiş ve agoroz jel elektroforezi ile incelenmiştir. Yapılan agoroz elektroforezinde 250|jg/ml konsantrasyonda hazırlanmış Cu(ll)-cyclam/PAA kompleksinin hücre DNA'sını kestiği bulunmuştur. Biyouyumluluk açısından komplekslerin incelenmesi için, kompleksler 1/10 oranında sulandırılmış insan serumu ile etkileştirilmiş ve SDS- PAGE elektroforezi ile etkileri incelenmiştir. SDS-PAGE elektroforezi sonucunda Cu(ll)-cyclam/PAA komplesinin serum proteinlerini az da olsa elektrostatik bağladığı fakat elektroforez sırasında uygulanan elektriksel akım ile bu bağın kırıldığı söylenebilir. Sonuç olarak hazırlanan Cu(ll)-cyclam/PAA komplesinin tek başına Cu(ll)-cyclam komplesinden, HeLa hücreleri üzerinde daha etkili olduğunu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF Cu(ll)/1,4,8,1 1-TETRA- AZACYCLOTETRADECAN (“CYCLAM”) AND Cu(ll)-CYCLAM/POLYACRYLIC ACID COMPLEX ON TUMOR CELLS (HeLa) MURAT DEMİRBİLEK ABSTRACT The aim of this study is to prepare positively charged, water soluble metal- complexes which will be used as a chemotherapy agent and to investigate the effects of metal complexes on HeLa (cervical carcinoma) cell lines. Also investigation of the biocompatibility of the metal-complex for pre in-vivo tests was studied. In the first part of the study, cyclam which' s antitumor activity approved reacted with copper(ll) to form Cu(ll)-cyclam complex. The Cu(ll)-cyclam complex was characterized by; Fourier Transform Infrared Spectrophotometry (FTIR). To increase the activity of Cu(ll)-cyclam complex; The complex was attached to polyacrylic acid (PAA) and Cu(ll)-cyclam/PAA complex was prepared. In the preparation of Cu(ll)-cyclam/PAA complex, the mole ratio of PAA 64.1X10“6 was kept constant and mole ratio of Cu(ll)-cyclam complex was changed between O.IQxIO^-e^xlO”6. Cu(ll)-cyclam/PAA complexes were precipitated by acetone. The amounts of Cu(l I) in the supernatants were measured by Atomic Absorption Spectrophotometry (AAS). According to AAS results; 1/1 mol ratio Cu(ll)-cyclam/PAA complex was used in cell experiments. The Cu(ll)~cyclam/PAA complex was characterized by Fourier Transform Infrared Spectrophotometry FTIR and proton Nuclear Magnetic Resonance Spectrometry (1H-NMR). To observe, cytotoxic effects of Cu(ll)-cyclam and Cu(ll)-cyclam/PAA complexes, 3- [4,5-Dimetiltiazol-2-]-2-5-difeniltetrazolium bromid (MTT) test was performed. According to MTT test results, toxicity ratios of 100ug/ml Cu(ll)-cyclam and 100ug/ml Cu(ll)-cyclam/PAA were found to be 12.4% and 51.4%, respectively. Cu(ll)-cyclam, Cu(ll)-cyclam/PAA complexes were labeled with fluorescein, to observe the effects of complexes on cells. The cells photographed by light and fluorescein microscope. The HeLa cell DNAs were isolated and agarose gel electrophoresis was performed to investigate DNA cleavage by Cu(ll)-cyclam and 111Cu(ll)-cyclam/PAA complexes. According to the agorose electrophoresis 250ug/ml Cu(ll)-cyclam/PAA complex was cleavaged the cell DNA. To determine the biocompatibility of the complexes, complexes were interacted with the human serum and SDS-PAGE electrophoresis was performed. It was shown that Cu(ll)- cyclam, Cu(ll)-cyclam/PAA and PAA have no important affects to human serum proteins.