Kutup atama yaklaşımı kullanılarak özayarlamalı çokdeğişkenli OTüm ve OTT denetim
Self-tuning multivarible PI and PID control using pole assignment approach
  1. Tez No: 155463
  2. Yazar: SERKAN ZOBAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN DEMİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çokdöngülü ve çokdeğişkenli OTüm ve OTT denetim, özayarlamalı denetim, kutup atama, Multi-loop and multivariable PI and PID control, self-tuning control, pole assignment
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
KUTUP ATAMA YAKLAŞIMI KULLANILARAK ÖZAYARLAMALI ÇOKDEĞİŞKENLİ OTUM VE OTT DENETİM Serkan Zobar ÖZ Çokdöngülü ya da çokdeğişkenli OTüm ve OTT denetleçlerin ayarlanması için birçok yöntem önerilmiştir. Ancak, bu yöntemlerin çoğu zamanla sistem dinamiklerinde oluşabilecek değişiklikleri dikkate almadıkları için denetleçlerin sık sık tekrardan ayarlanmaları gerekmektedir. Bu tip sorunların üstesinden gelebilmek için sistem dinamiklerinde oluşabilecek değişikliklere göre denetleç parametrelerini ayarlayabilen yani özayarlamalı denetim yöntemlerine ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, kutup atama yaklaşımına dayalı yeni birer özayarlamalı çokdeğişkenli OTüm ve OTT denetim yöntemi geliştirilmiştir. Geliştirilen yöntemler ile klasik Ziegler-Nichols tekniğine dayalı çokdöngülü OTüm ve OTT denetim yöntemleri hem benzetim hem de gerçek uygulama çalışmaları ile kıyaslanmış ve sonuçlar irdelenmiştir. Gerçek uygulamalarda kullanılan sistem ardışık bağlı üç gözden oluşan, iki girişli iki çıkışlı bir su tankı sistemidir. Denetim sinyalleri, su seviyeleri denetlenen gözlere su pompaları ile uygulanmış, bu gözlerdeki su seviyeleri seviye duyargaçları ile ölçülmüş ve bir örneksel-sayısal çevirici kart ile bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Su seviyesi denetimleri bilgisayarda programlanmış olan yöntemlere ait algoritmalar tarafından gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar geliştirilen özayarlamalı OTüm ve OTT denetim yöntemlerinin farklı özelliklere sahip sistemlerin denetiminde oldukça başarılı olduğunu ve literatürde önerilmiş diğer yöntemlere kıyasla birçok üstünlüğü olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SELF-TUNING MULTIVARIABLE PI AND PID CONTROL USING POLE ASSIGNMENT APPROACH Serkan Zobar ABSTRACT Many methods have been proposed to tune multi-loop or multivariable PI and PID controllers. However, most of them do not consider the possible time variations in the system parameters so that the controller parameters must be frequently retuned. To overcome such problems, the control methods adjusting the controller parameters according to the variations in the system parameters, i.e. self-tuning methods, are needed. In this study, innovative self-tuning multivariable PI and PID control methods based on pole assignment approach are developed. The developed methods are compared with multi-loop PI and PID control methods based on classical Ziegler- Nichols technique by means of both simulations and real-time applications, and the obtained results are discussed. The system used in real-time applications is a cascaded three tank system with two-inputs two-outputs. Control signals are applied by means of water pumps to the tanks in which the water levels are considered as the outputs of the system, the water levels are measured by level sensors and transferred into computer environment via an analog-digital converter card. The control of water levels is performed by the algorithms corresponding to the methods, which are programmed on a computer. The obtained results show that the developed self-tuning PI and PID control methods are successful for the systems with different properties, and have many superiorities over the other proposed methods in the literature.