Akmağdeni (Yozgat) yöresinde bölgesel metamorfik metakarbonatlarda bulunan saçınımlı (dissemine) grafitlerin incelenmesi
The investigation of disseminated graphites in regional metamorphic metacarbonates in Akdağmadeni(Yozgat) region
- Tez No: 155464
- Danışmanlar: PROF.DR. YAVUZ ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Graphite, Regional Metamorphism, Yozgat-Akdağmadeni Region
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
AKDAĞMADENİ (YOZGAT) YÖRESİNDE BÖLGESEL METAMORFİK METAKARBONATLARDA BULUNAN SAÇINIMLI (DİSSEMİNE) GRAFİTLERİN İNCELENMESİ Hakan Boran ÖZ Çalışmada, Akdağmadeni (Yozgat) bölgesi ve civarında yüzeylenen bölgesel metamorfik metakarbonatlar içerisindeki saçınımlı (dissemine) grafit mineralinin oluşum koşullan ile, bu mineralin oluşumunda bölgesel metamorfizmarın etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. İnceleme alanı, 1/100.000 ölçekli Yozgat İ35 paftası içerisinde Erbek-Benli, Güllük köyü, Halhacı, Eynelli, özer ve Davutlu civarı olmak üzere, özellikle ekseni kuzeybatı -güneydoğu yönünde uzanan ve güneybatıya dalımlı bir antiklinalin en üst seviyesini oluşturan örtü durumundaki metakarbonatları kapsayan bir alandır. İnceleme alanında yüzeylenen metakarbonatlar, metamorfik serinin üst kısmında bulunan kayaçlardır ve mineralojik-dokusal özelliklerine göre mermer, tremolit- mermer, olivin-mermer şeklinde tanımlanmaktadır. Bu birimin altında kalksilikatik gnays türü kayaçların egemen olduğu semi-metapelitler yer almaktadır. Semi- metapelitlerin altında mika-gnays ve muskovit-şistlerden oluşan metapelitler bulunmaktadır. Bütün bu metamorfik seriyi dayklar şeklinde kesen metabazitler en genç birim olarak bölgenin genel jeolojisinde yer almaktadır. Grafit mineralini içeren metakarbonatlar; Güllük köyü, Erbek-Benli mermerleri ve Davutlu kalksilikatik gnaysları olmak üzere ayrı ayrı incelenmiştir.Güllük köyü mermerlerinde kalsit+grafit±forsterit, kalsit+muskovit+tremolit mineral topluluğu, Erbek-Benli mermerlerinde kalsit+grafit mineral topluluklarının, Davutlu kalksilikatik gnayslarında ise kalsit+diyopsit+skapolit+biyotit+plajiyoklaz+kuvars+titanit+grafit mineral topluluklarının varlığı belirlenmiştir. Kalksilikatik gnayslarda ve karbonatça zengin seviyelerde grafit mineralinin varlığı, köken kayaçta organik materyalin bol miktarda bulunduğuna işaret etmektedir. Organik maddece zengin köken kayacın, bölgesel metamorfizmaya uğradığı ve organik materyalin grafit mineraline dönüştüğü belirlenmiştir.Anahtar Kelime : Grafit, Bölgesel Metamorfizma, Yozgat- Akdağmadeni Bölgesi Danışman : Prof. Dr. Yavuz ERKAN, Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Mineraloji- Petrografi Anabilim Dalı
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION OF DISSEMINATED GRAPHITES IN REGIONAL METAMORPHIC METACARBONATES IN AKDA?MADENİ (YOZGAT) REGION Hakan BORAN ABSTRACT The propose of this study is to findout the occurence of disseminated graphites in regional metamorphic metacarbonates in Akdağmadeni (Yozgat) region and ttie effects of regional metamorphism in the formation of this mineral. Study area is located around Erbek-Benli, Güllük Village, Halhaci, Eynelli, özer and Davutlu on Yozgat 135 map (Scale: 1/1 00.000). The study primarily focuses on metacarbonates which comprises the top layer of an anticline. Trend of the anticline is northwest(NW)- southeast(SE) and and dips towards southwest (SW). Metacarbonates cropped out in the study area making up the top layer of the metamorphic series which changes as marble minerologically and texturally, tremolite-marble and olivine-marble. Layer semi-metapelits which are dominated by calcilicatic gneiss type rock underlies the metamorphic series. Furthermore, meta-pelites formed by mica-gneiss and muscovite-schist underlies semi-metapelites. Metabazites which cut the whole metamorphic series in the form of dykes take place in the general geology of the location. Graphite minerals were observed within Güllük village, Erbek-Benli marbles and Davutlu calcilicatic gneiss formations. Mineral parageneses of Güllük Village marbles are calcite+graphite+forsterite, calcite+muscovite+tremolite. Mineral parageneses of Erbek-Benli marbles calcite+graphite mineral groups and calcite+diopsite+scapolite+biotite+plagioclase+quartz+titanite+graphite in Davutlu calcilicatic gnays. Presence of graphite mineral in calcilicatic gnays and high levels of graphite mineral implies that vast amount of organic matter was present in the original rock regionally metamorphed and thus organic matter was converted to graphite mineral.