İletken yüzeylerin geçici elektromanyetik tepkisi
Transient electromagnetic response of conducting surfaces
  1. Tez No: 155479
  2. Yazar: HAYRİYE ELAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ADNAN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman Uzamı Integral Denklemi, Elektrik Alan Integral Denklemi, İletken Yüzeyler, Kapalı Çözüm Yöntemi, Moment Metodu, RWG Açılım Fonksiyonu, Time Domain Integral Equations, Electric Field Integral Equations, Conducting Surfaces, Implicit Solution Method, Method of Moment, RWG Basis Function
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
İLETKEN YÜZEYLERİN GEÇİCİ ELEKTROMANYETİK TEPKİSİ Hayriye Elagöz ÖZ Bu tez çalışmasında, mükemmel iletken, iki veya üç boyutlu, gelişigüzel sonlu yapıların geçici elektromanyetik tepkileri incelenmiştir. Zaman uzamı elektrik alan integral denklemi, kapalı çözüm yöntemi ve Moment Metodu kullanılarak, saçıcı yüzey üzerinde indüklenen akım ve bu akım değerleri kullanılarak saçılan uzak elektrik alan değerleri hesaplanmıştır. Yüzey üzerinde indüklenen akımın kararlı hesaplanabilmesi için, kapalı çözüm yöntemi uygulanmış, uygun zaman adımının hesaplanmasında kullanılan yöntem anlatılmıştır. Yüzey üçgenlerle modellenmiş ve darbe genişliği ile yüzeyi modellemek için gerekli üçgen sayısı arasındaki bağıntı verilmiştir. İki ve üç boyutlu yapılar için yapının doğru modellenmesi ve uygun zaman adımının bulunması yöntemleri kullanılarak oluşturulan Zaman Uzamı Integral Denklemi'ni çözecek bir simülasyon yazılımı oluşturulmuştur. Kapalı çözüm yöntemi uygulanmasına rağmen, elde edilen sonuçların bazılarının kararlı olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
TRANSIENT ELECTROMAGNETIC RESPONSE OF CONDUCTING SURFACES Hayriye Elagöz ABSTRACT In this study transient electromagnetic response of either two or three dimensional, perfectly conducting, arbitrarily shaped finite bodies is analysed. The current induced on scatterer surfaces has been calculated by using time domain electric field integral equations, implicit solution method and method of moments. These current values have been used to calculate the far scattered electric field. In order to obtain a stable solution for induced current, implicit solution method has been used, and a method which is used to calculate the proper time step value was explained. The surface has been divided into triangles, and the relation between pulse width and required number of triangles was given. Several simulations that are supposed to solve time domain integral equations by using the Moment Method have been performed. It has been observed that some of the results was still unstable despite the use of implicit solution method.