Kimyasal karışımlarla kum zeminlerin enjeksiyonu
Chemical grouting of sandy soils
  1. Tez No: 155558
  2. Yazar: HAKAN GÜNGÖRMÜŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SUAT AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kimyasal Enjeksiyon, Zemin İyileştirmesi, Sodyum Silikat, Kalsiyum Klorür, Joosten İşlemi, Chemical Enjection, Soil Improvement, Sodium Silicate, Calcium Chloride, Josten Process 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi KİMYASAL KARIŞIMLARLA KUM ZEMİNLERİN ENJEKSİYONU Hakan GÜNGÖRMÜŞ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Suat AKBULUT Bu çalışmada; taneli karışımların enjeksiyon işlemi ile nüfuz edemediği ince daneli zeminlerin, dayanımını artırmak ve boşluklarını doldurmak için, kimyasal enjeksiyon ile iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Kimyasal enjeksiyon, ince daneli Sakarya kumuna kademeli enjeksiyon (Joosten) yöntemiyle yapılmıştır. Laboratuar çalışmalarında; farklı kimyasal madde oranları, zemin su muhtevası (kuru ve suya doygun) ve sıcaklık şartlan altında enjeksiyon yapılarak, numuneler üzerinde serbest basınç ve kesme kutusu deneyleri uygulanmıştır. Bu deneyler sonucunda elde edilen serbest basınç mukavemeti ve kayma gerilmesi değerleri, kumlu zeminlerin mekanik dayanımının iyileştirilmesi yönünde irdelenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda; ince daneli suya doygun kumlu zeminlerin dayanımını iyileştirmede sodyum silikat ve kalsiyum klorür kullanılarak yapılan kimyasal enjeksiyonun olumlu sonuçlar verdiği belirlenmiştir. 2004, 72 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis CHEMICAL GROUTING OF SANDY SOILS Hakan GÜNGÖRMÜŞ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Suat AKBULUT The purpose of this study is, to improve the strength of fine-grained ground, in which suspansion grouts cannot be injected, by chemical injection, for increasing the strength and filling the void spaces. The chemical grouts are enjected to the sand of Sakarya by two-head enjection (Joosten) process. In the laboratory study, unconfmed compression and direct shear tests are applied on the samples injected under different chemical grout proportions, temperatures and water contents (dry and saturated). The unconfmed compression strenght and shear stress obtained as the results were examined in terms of mechanical improvement of sandy soil. Consequently; defined that chemical grouting using by sodium silicate and calcium chloride is suitable to improve the strength of saturated fine granular sandy soil. 2004, 72 pages