Homojen sonlu şevlerin stabilitesini etkileyen faktörlerin Taguchi yöntemi ile araştırılması
Investigating the factors that affect homogeneous finite slopes stability with Taguchi metod
  1. Tez No: 155557
  2. Yazar: EKREM SELAHATTİN YARBAŞI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZCAN TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şev, Stabilite, İsveç Dilim, Bishop, Taguchi, Slope, Stability, Sweden Slice, Bishop, Taguchi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi HOMOJEN SONLU ŞEVLERİN STABİLİTESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN TAGUCHİ YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI Ekrem Selahattin YARBAŞI Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Özcan TAN Bu tez çalışmasında, Geoteknik Mühendisliği ve Kaya Mekaniğinde önemli bir yere sahip olan şevlerin duraylıhğı (stabilitesi) konusu incelenmiştir. Şevlerin duraylılığı ile ilgili olarak çeşitli analiz yöntemleri uygulanmaktadır. Bunların başlıcaları; İsveç Dilim, Basitleştirilmiş Bishop, Basitleştirilmiş Janbu ve Spencer Metodlarıdır. Bu çalışmada şevlerin stabilitesi ile ilgili olarak İsveç Dilim ve Basitleştirilmiş Bishop yöntemleri kullanılmıştır. Yukarıda bahsedilen bu iki yöntem yardımıyla belirlenmiş olan 1024 adet veri üzerinde Taguchi yöntemi uygulanarak 5 parametreli ve 4 seviyeli Lie ortogonal dizin tablosu yardımıyla seçilen 16 adet veri üzerinde analiz yapılmış ve parametreler ile kritik güvenlik sayısı (GS), kritik yarıçap (R) ve kritik merkez (Oy/Ox) değerleri arasında ki değişimler belirlenmiş, elde edilen sonuçların varyans (ANOVA) analizleri yapılarak en etkili parametreler tespit edilmiş, oluşan rölatif hatalar minimize edilmiş ve sonuç olarak; Taguchi Yöntemi kullanılarak hem daha kısa sürede hem de daha az emek sarf ederek %90'lık güven aralığı içerisinde sonuca ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar ışığında İsveç Dilim Yöntemi, Basitleştirilmiş Bishop Yöntemi ve Taguchi Yöntemi kullanılarak kritik güvenlik sayısını belirlemek için matematiksel modeller geliştirilmiştir. Bu modeller, homojen sonlu şevlerin kritik güvenlik sayısını belirlemede alternatif olarak kullanılabilir. 2004, 78 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATING THE FACTORS THAT AFFECT HOMOGENEOUS FINITE SLOPES STABILITY WITH TAGUCHİ METOD Ekrem Selahattin YARBAŞI Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Özcan TAN In this thesis, the stability of slopes which have an important place in Geotechnical Engineering and Rock Mechanics is examined. Some analysis methods are applied about the stability of slopes. These are; Sweden Slice Method, Simplified Bishop and Janbu, Spencer Methods. In this study, Sweden Method and Simplified Bishop Method are used about the stability of slopes. 1024 data are determined with helping of these two methods of above mentioned. These datas are used in Taguchi Method and the analysis of 16 datas which are chosen is made with 5 parameters and 4 levels Lt6 ortogonal index tables. The changes between the parameters and the values of GS, R and Oy/Ox are determined. The variance (ANOVA) analysis of the obtained results are made, the most effective parameters are fixed and relative errors are minimized. As a result of this; the result is reached both in a short time and spending less effort in 90% safety interval with using Taguchi Method. Consequently, mathematical models are improved to determine critical factor of safety, using by Sweden Slice, Simplified Bishop and Taguchi methods. These models are used as an alternative to determine the critical factor of safety for homogeneous finite slopes. 2004, 78 pages