Betondaki klorür miktarının renk analizi yöntemiyle belirlenmesi
Determining chloride amount in concrete using colour analysis
  1. Tez No: 155559
  2. Yazar: MURAT YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RÜSTEM GÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Katkı maddesi, Klorür, Elektrokimyasal, Renk analizi, Concrete, Contribution material, Chloride, Electrochemical, Image Analysis 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Doktora Tezi BETONDAKİ KLORÜR MİKTARININ RENK ANALİZİ YÖNTEMİYLE BELİRLENMESİ Murat YAVUZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Rüstem GÜL Renk analizi kullanılarak, farklı su-çimento oranları ve katkı maddeleri içeren sertleşmiş betonların klorür penetrasyonu ile klorür miktarının yerinde ölçümü ilk kez bu çalışmada gerçekleştirilmiştir. Sertleşmiş betonun klorür difüzyonuna karşı etkisini incelemek ve dayanımını arttırmak için beton karışımına geçirgenliği azaltan, işlenebilirliği arttıran ve yüksek basınç dayanımı kazandıran puzzolanik katkı maddeleri katılmış, su/çimento oranları düşük tutulmuştur. Klorürün betona difüzyonu elektrokimyasal yöntem ile gerçekleştirilmiştir. Betondaki klorür miktarının belirlenmesinde Volhard metodu, İyonmetre metodu ve SEM (Scanner Electron Microscope) kullanılmıştır. Klorür difüze edilmiş betona gümüş nitrat püskürtülerek betonun klorür ihtiva eden bölgelerinde renk değişimi sağlanmış ve beton numunelerde oluşan renk değişimleri dijital ortama aktarılarak; klorürün miktarı, hareketi, difüzyonu ve penetrasyonu elde edilmiştir. 2004, 110 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis DETERMINING CHLORIDE AMOUNT IN CONCRETE USING COLOUR ANALYSIS Murat YAVUZ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rüstem GÜL The chloride penetration and chloride amount of concrete have been observed for the first time with color analysis method for variable ratios of water-cement and mineral admixtures. To obtain the chloride diffusion of concrete, the puzzolanic additives and decreased water cement ratio for increased compressive strength and decreased permeability have added. The electrochemical method has been used to obtain chloride diffusion of concrete. The Volhard method, ion metric method and SEM (Scanner Electron Microscope) have been used to achieve chloride amount in concrete. The color variation of concrete has been observed with the sprayed silver nitrite. Accrued color variation of concrete digitized for computer analysis. Thus, chloride amount, penetration, diffusion and variation through cross section of concrete have been observed. 2004, 110 pages