Kuyu rasatlarından faydalınarak Erzurum Ovası yeraltı suyu bilançosunun hesaplanması ve yağış-seviye ilişkisinin araştırılması
Estimating groundwater budget of Erzurum Plain by using well observations and investigatin precipitation-level relation
- Tez No: 155560
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. REŞAT ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeraltı suyu bilançosu, hidrojeoloji, akifer, boşalım katsayısı
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hidrolik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KUYU RASATLARINDAN FAYDALANILARAK ERZURUM OVASI YERALTI SUYU BİLANÇOSUNUN HESAPLANMASI VE YAĞIŞ SEVİYE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI İlknur SAYINER Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Anabilim Dalı Danışman : Yrd.Doç.Dr. Reşat ACAR Yeraltı sularının, bulunduğu bölgedeki miktarı, kalitesi, rezervi gibi bazı özellikleri çeşitli yöntemlerle belirlenebilmektedir. Bu özelliklerin tümü hidrojeolojik etüt olarak tanımlanmaktadır. Hidrolojik etütle çalışılan bölgeye ait yeraltı suyu bilançosu tespit edilmektedir. Geçmiş yıllarda söz konusu çalışmaların daha çok tahmini değerlere dayalı olması nedeniyle, zaman içerisinde sakıncaları görülmüş ve tahmini değerlerin yerini günümüzde gözleme dayalı değerler almaya başlamıştır. Bu çalışmada; Erzurum ovasına ait kuyu rasatlarından faydalanılarak yeraltı suyu bilançosu tespit edilmiştir. Gözleme dayalı değerler olarak, yeraltı ve yerüstü sularının en önemli kaynağı olan yağışlar ile yeraltı sularının rasat kuyularından alman statik seviyeleri kullanılmıştır. Kuyu rasatları ile yağışlar arasındaki ilişkiler incelenerek, akifere ait boşalım katsayısı, süzülme katsayısı gibi hidrolik özellikler belirlenmiş ve Erzurum ovası akiferinin rezervi ile bu rezervin ne kadarının kullanıldığı tespit edilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Erzurum ovası akiferinin yağış-su seviyesi ilişki tipi belirlenmiş, ovaya ait yeraltı suyu bilançosu tespit edilmiştir. Yıllık dinamik rezervuar değişimi hesaplanarak Erzurum ovasında“çekim=%40 beslenim”şartlarında 2272,72 hm3,lük dinamik rezervden her yıl 23,43 hm3 kısmının azaldığı belirlenmiştir. Yine bu çalışma neticesinde gelecekteki çekim miktarları kontrollü bir şekilde izlenebilecek ve ihtiyaç duyulduğu anda gerekli müdahale yapılarak önlemler alınabilecektir. 2004, 85 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis ESTIMATING GROUNDWATER BUDGET OF ERZURUM PLAIN BY USING WELL OBSERVATIONS AND INVESTIGATE PRECIPITATION-LEVEL RELATION ilknur SAYINER Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Reşat ACAR Some properties of groundwaters such as; amount, quality and reservoir in a region can be determined with different methods. All of these properties are defined as hydrogeologic survey. Groundwater budget in a studied region is established by hydrogeologic survey. These studies were depend on predicted values in the past and had undesirable results. Therefore, observed values have been used instead of predicted values now a days. In this study, groundwater budget in Erzurum plain was determined using well observations. Precipitation and static levels of groundwaters taken from observation wells, which are the most important sources of surface and groundwater, were used as observation values. Hydraulic properties such as; discharge coefficient and percolation coefficient of aquifer were determined by investigating the relationships between well observations and precipitation. Reservoir of Erzurum plain aquifer and how much of this reservoir used were determined. At the end of the evaluations, precipitation-water level relation type of Erzurum plain aquifer and groundwater budget of the plain were determined. 23,43 hm3 decrease in 2272,72 hm3 dynamic reservoir every year was determined in Erzurum plain by estimating annual dynamic reservoir change under“discharge = 40% recharge”conditions. According to the results of this stugy, discharge amounts will be observed carefully in the future and some precautions will be taken when it is neccesary. 2002, 85 pages Keywords; groundwater budget, hydrogeology, aquifer, coefficient of discharge. ii