Bor endüstrisi atıksularının fizikokimyasal yöntemlerle arıtılması
The treatment of boron industry wastewaters by physico-chemical methods
- Tez No: 155561
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RECEP BONCUKÇUOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bor, koagülasyon, kompleksizasyon, filtrasyon, Boron, coagulation, complexation, filtration
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET Doktora Tezi BOR ENDÜSTRİSİ ATIKSULARININ FİZİKOKİMYASAL YÖNTEMLERLE ARITILMASI M. Tolga YILMAZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Recep BONCUKCUOĞLU Türkiye dünya bor rezervi en fazla olan ülkesidir. Türkiye' de üretimi yapılan cevherlerden kolemanit borik asit üretiminde ve tinkal ise sodyum boratlar üretiminde kullanılmaktadır. Üretimler neticesi oluşan katı ve sıvı atıkların miktarı oldukça fazladır ve çeşitli çevre sorunlarına neden olmaması için atıkların bir şekilde bertaraf edilmeleri veya içerdikleri borun giderilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Bandırma Boraks ve Asit Fabrikaları aüksuyu kullanılmış olup, bu atıksu içerisinde yaklaşık 2750 ppm bor ölçülmüştür. Çalışma üç aşamada gerçekleştirilmiş olup, ilk aşamada atısu içerinde bulunan askıdaki katı maddeler laboratuar şartlarında koagülasyon ve flokülasyonla giderilmeye çalışılmıştır. Bunun için jar testi yardımıyla çeşitli koagülant ve polielektrolitlerin optimum pH ve optimum miktarları belirlenmeye çalışılmıştır. Optimum pH değeri olarak atıksuyun kendi pH değeri olan 7.83 belirlenmiştir. Denemeler esnasında bulanıklık değeri 900 NTU dan 2 NTU nun altına düşürülmüştür. Çalışmanın ikinci aşamasında, berraklaştınlılan atıksu içerindeki bor, geri kazanılması amacıyla, polivinil alkol, n-metil glukamin ve dimetil sülfoksit ile kompleks oluşturulmaya çalışılmış olup, dimetil sülfoksit ile en iyi sonuç olan 3700 ppm lik giriş bor konsantrasyonundan 290 ppm lik çıkış bor konsantrasyonuna ulaşılmış ve bu durumda % 92 lik verim elde edilmiştir. Üçüncü aşamada ise, kompleks hale getirilmiş olan boru sudan ayırmak için çapraz akış membran filtrasyonu ve vakum filtrasyonu sırasıyla denenmiş olup vakum filtrasyonunun katı sıvı ayrımı için daha uygun olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlar atıksu içerindeki borun % 95' lere varan oranlarda geri kazanıldığını ve askıdaki katı maddelerin tamama yakınının giderildiğini göstermiştir. 2004, 133 Sayfa
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Ph. D. Thesis THE TREATMENT OF BORON INDUSTRY WASTEWATERS BY PHYSICO-CHEMICAL METHODS M. Tolga YILMAZ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Recep BONCUKCUOGLU Turkey has the richest boron reserve in the world. Colemanite and Tincal, which are some of the ores produced in Turkey, are used in the production of Boric Acid and Sodium Perborates, respectively. As a result of this production process, the amount of solid waste and wastewater is quite high and in order for these wastes to not cause different environmental problems, they must either be disposed in some way or the boron they contain must be removed. In this study, Bandırma Borax and Acid Plant of Eti Mine Enterprises General Management wastewater was used, and approximately 2750 ppm Boron has been measured.This study was performed in three stages. In the first stage, the suspended solids in the wastewater were attempted to be removed using coagulation and flocculation processes in lab conditions. The pH value of the wastewater, 7.83, was chosen as the optimum pH value. During the experiments, the turbidity value was dropped from 900 to 2 NTU. In the second stage of the study, Boron in the clarified wastewater was studied to make a complex with polyvinyl alcohol, N-Methyl Glucamin and Dimethyl Sulfoxide (DMSO) for recycling. The best result with DMSO was 290 ppm effluent boron concentration for 3700 ppm influent boron concentration with an efficiency of 92%. In the final stage, for the separation of solid-liquid, cross-flow membrane filtration and vacuum filtration were used respectively, and vacuum filtration was found to be more efficient. The result of this study showed that the boron recovery efficiency was as high as 95% and almost all of the suspended solids were removed from the wastewater. 2004, 133 Pages