Hollow fiber membran biyoreaktörde aerobik şartlarda fenol giderimi
Removal of phenol under aerobic conditions in a hollow fiber membranebioreactor
- Tez No: 155568
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALPER NUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fenol giderimi, biyoreaktör, membran, aerobik fenol giderimi, sürekli reaktör, Phenol removal, bioreactor, membrane, aerobic phenol degradation, continuous reactor
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi HOLLOW FİBER MEMBRANBİYOREAKTÖRDE AEROBİK ŞARTLARDA FENOL GİDERİMİ Hakan BUDAK Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Alper NUHOĞLU Önemli bir endüstriyel kirletici olan fenolün çapraz akışlı membranbiyoreaktörde arıtımı incelenmiştir. Aerobik şartlarda sürekli rejimde işletilen reaktör 1.9 L hacmindedir. Çalışmada kullanılan biyokütle Erzincan kenti Atıksu Arıtma Tesisi Havalandırma Havuzu'ndan getirilmiştir ve fenol içeren ortamda üretilmiştir. Çalışma boyunca sıcaklık 26±l°C'de, pH 6-7 civarında sabit tutulmuş ve çamur yaşı 20 gün olarak seçilmiştir. Reaktöre 0.36-7.2 g/gün aralığında değişen fenol yükleri uygulanmış ve uygulanan yüklemelere göre sistemden %51-99 arasında değişen fenol giderim verimleri elde edilmiştir. Mikroorganizma konsantrasyonlarının artan fenol konsantrasyonlarıyla değişimi izlenmiştir. 6.3 saat seçilen hidrolik bekleme süresi ve 0.72 g/gün'lük fenol yüklemesi için giderim verimi %99 bulunmuştur. Daha sonra hidrolik bekleme süresi 3.2 saate indirilmiş ve aynı fenol yüklemesine karşı giderim verimi incelenmiştir. 1460 mg/L AKM varlığında fenol konsantrasyonu 250 mg/L'ye çıkarılmış ve fenol giderimi %97 hesaplanmıştır. En yüksek yükleme değeri olan 7.2 g/gün (Fo^OO mg/L) fenol yüklemesine kadar AKM'de sürekli bir artış belirlenmiştir. Bu yükleme değerinden sonra çamur konsantrasyonunun birbirini izleyen iki gün düştüğü saptanmıştır. Fenol giderim verimi %53'e düştüğünde 7.2 g/günTük yükleme sonlandırılmıştır. 2004, 41 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis REMOVAL OF PHENOL UNDER AEROBIC CONDITIONS IN A HOLLOW FIBER MEMBRANEBIOREACTOR Hakan BUDAK Atatürk University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Alper NUHO?LU The removal of an important industrial pollutant; phenol was investigated. The volume of reactor operated under aerobic conditions was 1.9 L. Biomass used in this study was taken from the aeration tank of Wastewater Treatment Plant of Erzincan city and acclimated to the medium including phenol. During the study temperature and pH was kept constant about 26±1°C and 6-7, respectively and solid retention time (SRT) was chosen as 20 days. Phenol loading rates changing between 0.36-7.2 g/day applied to the reactor and removal efficiencies varying between 51-99% was obtained corresponding to these loading rates. The change of MLSS with enhanced phenol concentrations was observed. For hydraulic retention time (HRT) of 6.3 h and 7.2 g/day phenol loading the removal rate was found as high as 99%. Then HRT was reduced to 3.2 h and the change of removal rate was determined against same phenol loading. Phenol concentration increased up to 250 mg/L for MLSS of 1460 mg/L and phenol removal rate was found 97%. Up to the highest loading rate of 7.2 g/day (Fq=500 mg/1), a continuous increase in MLSS was determined. After this loading rate it was seen that sludge concentration reduced in consecutive two days. When the phenol removal rate decreased to 53%, loading rate of 7.2 g/day was abandoned. 2004, 41 pages