Bakır ve Kurşun iyonlarının Cladonia rangiformis hoffm. ile biyosorpsiyonu
Biosorption of copper and lead by Cladonia rangiformis hoffm.
- Tez No: 155569
- Danışmanlar: PROF.DR. AVNİ ÇAKICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyosorpsiyon, ağır metal, bakır, kurşun, liken, Biosorption, heavy metal, copper, lead, lichen
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAKIR VE KURŞUN İYONLARININ Cladonia rangiformis Hoffm. İLE BİYOSORPSİYONU Fatma EKMEKYAPAR Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Avni ÇAKICI Likenler iki farklı organizma olan mantarlar ve alglerin ortak yaşamı sonucunda oluşurlar. Çok eski dönemlerden beri boya ve ilaç kaynağı olarak kullanılan bazı liken türlerinin aynı zamanda bazı ağır metallerin ve radyoaktif kaynaklı hava kirliliğinin kantitatif olarak belirlenmesinde de kullanıldığı bilinmektedir. Yapılan çalışmada Cu ve Pb iyonlarının inaktive edilmiş liken Cladonia rangiformis Hoffm. ile biyosorpsiyonları ayrıntılı olarak incelenmiştir. Başlangıç pH'sı, başlangıç metal iyonu konsantrasyonu, biyosorbent konsantrasyonu ve karıştırma hızının biyosorpsiyon verimine etkisi incelenmiş ve biyosorpsiyon verilerinin Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon modellerine uygunluğu araştırılmıştır. Biyosorpsiyon çalışmaları kesikli karıştırmah sistemde yürütülmüş ve örnekler oda sıcaklığında (15°C) karıştırılmıştır. Belirli zaman aralıklarında (1-60 dak.) örnekler alınarak çözeltide kalan Cu + ve Pb + iyonları atomik absorpsiyon spekrofotometresi kullanılarak belirlenmiştir. Deneylerde her iki metal iyonu için de, çözeltilerin kendi pH'ları olan 5 optimum pH değeri olarak saptanmış ve yaklaşık 15 dakikada dengeye ulaşılmıştır. En yüksek giderim verimleri, 150 rpm karıştırma hızında, 5 g/L biyosorbent ilavesiyle Cu2+ ve Pb2+ iyonları için sırasıyla %76,5 ve %99,5 olarak bulunmuştur. Metallerin başlangıç konsantrasyonlarının artması ile biyokütlenin kuru birim ağırlığı başına adsorplanan metal miktarları artmaktadır. Deneysel veriler Cu2+ iyonları için Langmuir modeliyle, Pb2+ iyonları için ise Freundlich modeliyle iyi bir uygunluk göstermektedir. 2004, 73 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis BIOSORPTION OF COPPER AND LEAD BY Cladonia rangiformis Hoffm. Fatma EKMEKYAPAR Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Avni ÇAKICI Lichens are plants composed of an algae and a fungus in a symbiotic relationship. Since ancient times, some species of lichens have been used as natural sources of drugs and dyes, and some species are used for quantitative determination of some heavy metals and radioactive originated air pollution. In this study the biosorptions of Cu and Pb + ions on inactivated lichen of Cladonia rangiformis Hoffm. were investigated. The effectes of initial pH, initial metal ion concentration, biomass concentration and stirring speed on biosorption efficiency were conducted and the convenience of the experimental biosorption data to the adsorption isotherms of Freundlich and Langmuir was researched. The biosorption studies were carried out in a batch stirred system and the samples were stirred at room temperature (15°C). The solution samples were taken at certain time intervals (1-60 dak.) and unadsorbed Cu2+ and Pb2+ ions in the supernatant were determined by using atomic absorption spectrophotometer. In the experiments for both Cu2+ and Pb2+ ions the optimum pH value was found out 5,0 which was the native pH value of solutions. The biosorptions of metal ions were reached the equilibrium stage in about 15 minutes. The highest efficiencies of biosorptions were obtained as 76,5% and 99,5% for Cu + and Pb2+, respectively with adding 5 g of dried lichen at 150 rpm. The adsorbed metal quantities per unit mass of dried lichen increased with increasing initial concentrations of metals. The experimental data of biosorptions were in good agreement with Langmuir and Freundlich model for Cu + and Pb + ions, respectively. 2004, 73 Pages