Spray pyrolysis (SP) metodu ile büyütülen CdS ve CdZnS filmlerinin optik özelliklerinin sıcaklığa bağlı olarak incelenmesi
The investigation of optical properties CdS and CdZnS thin films which is grown spray pyrolysis technique as a function of temperature
  1. Tez No: 155567
  2. Yazar: ERDAL TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUHAMMET YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CdS, CdZnS, Spray Pyrolysis, Optik soğurma, Yasak enerji aralığı, CdS, CdZnS, Spray Pyrolysis, Optical absorption, Bandgap
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SPRAY PYROLYSİS (SP) METODU İLE BÜYÜTÜLEN CdS ve CdZnS FİLMLERİNİN OPTİK ÖZELLİKLERİNİN SICAKLIĞA BAĞLI OLARAK İNCELENMESİ Erdal TURGUT Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Muhammet YILDIRIM Spray Pyrolysis (kimyasal püskürtme) ince film büyütme tekniği kullanılarak cam taban malzemesi üzerine CdS ve 0.1 oranında Zn katkılanarak Cdo.9Zno.1S ince filmleri elde edildi. Elde edilen bu iki numunenin sıcaklığa bağlı olarak optik soğurma ölçümleri alındı ve yapıya katkılanan Zn'un yasak enerji aralığına etkisi araştırıldı. Büyütülen Cdo.9Zno.1S ince filminin yasak enerji aralığının, CdS ince filminin yasak enerji aralığına göre daha büyük olduğu ve artan sıcaklıkla birlikte CdS ve Cdo.9Zno.1S ince filmlerinin yasak enerji aralıklarının daraldığı gözlendi. Soğurma ölçümleri kullanılarak soğurma katsayısının karesine karşılık foton enerjisi (cC-hv) grafiği çizilerek bu grafiğin eğiminden her iki numunenin farklı sıcaklıklardaki yasak enerji değerleri, CdS için 10 K'de 2.527eV, 320 K için 2.435 eV, CdZnS için 10 K de 2.566 eV, 320 K için 2.485 eV olarak hesaplanmıştır. 2004, 62 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE INVESTIGATION OF OPTICAL PROPERTIES OF CdS and CdZnS THIN FILMS WHICH IS GROWN SPRAY PYROLYSIS TECHNIQUE AS A FUNCTION OF TEMPERATURE Erdal TURGUT Atatürk University Faculty of Arts and Sciences Department of Physic Supervisor : Muhammet YILDIRIM CdS and CdZnS thin films were growth on the glass substrate by using the Spray Pyrolysis thin film technique. The absorption measurements have been done as a function of temperature and Zn effect on the absorption measurements has been investigated. It was observed that the band gap energy of the CdZnS is greater than that's of CdS and the band gap energy decreased with increasing temperature. Using absorption measurements, the absorption coefficient square versus photon energy (ct-hv) graphs have been drawn and from these graphs' slopes, the band gap energies have been calculated as 2.527eV at 10 K, 2.435 eV at 320 K for CdS and 2.566 eV at 10 K, 2.485 eV at 320 K for CdZnS thin films. 2004, 62 Pages