Çapraz akış mikrofiltrasyon sistemi kullanılarak S.cerevisiae ile sulu ortamlardan kadmiyum giderimi
Removal of cadmium from aqueous solution by S.cerevisiae using crossflow microfiltration
  1. Tez No: 155570
  2. Yazar: MERAL BAKIRDÖVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERGÜN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çapraz akış mikrofiltrasyon, adsorpsiyon, biyosorpsiyon, kadmiyum, S. cerevisiae, Crossflow microfiltration, adsorption, biosorption, cadmium, S. cerevisiae 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ÇAPRAZ AKIŞ MİKROFİLTRASYON SİSTEMİ KULLANILARAK S. cerevisiae İLE SULU ORTAMLARDAN KADMİYUM GİDERİMİ Meral BAKIRDÖVEN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ergün YILDIZ Çapraz akışlı mikrofiltasyon sistemi kullanılarak inaktif maya hücreleri (Saccharomyces cerevisiae) yardımıyla sulu ortamlardan kadmiyum iyonunun (Cd2+) giderilmesi çalışılmıştır. Kadmiyum rejeksiyonu ve akılar üzerine, maya ve kadmiyum konsantrasyonları, pH, çapraz akış hızı ve uygulanan basınç farkının ( P) etkileri araştırılmıştır. Maya konsantrasyonunun artışıyla alaların azaldığı, ancak Cd2+ rej eksi y onlarının yükseldiği bulunmuştur. Maya konsantrasyonunun 2 g/L'den büyük değerlerinde rejeksiyonlarda fazla bir artış görülmemiştir. 5 g/L maya konsantrasyonu ve 0.2 mM Cd2+ için %90' a yakın rejeksiyon elde edilebilmiştir. 2 g/L maya konsantrasyonu için 0.2 mM'den daha düşük Cd2+ konsantrasyonlarında yaklaşık %97 rejeksiyon sağlanmıştır. Kadmiyum konsantrasyonunun 0.025 mM'dan 0.2 mM'a artmasıyla rejeksiyonların azaldığı, akıların ise maya hücrelerinin birleşmesinden dolayı hafifçe yükseldiği belirlenmiştir. 5'den küçük pH değerlerinde Cd + rejeksiyonunun hiç olmadığı, pH arttıkça rejeksiyonların da arttığı bulunmuştur. pH=9 ve daha yukarı pH değerlerinde kadmiyum rejeksiyonunun çökelmeden kaynaklandığı anlaşılmıştır. pH artışıyla özgül kek dirençlerinin azalmasından dolayı akıların da yükseldiği görülmüştür. Çapraz akış hızının rejeksiyonlara çok fazla etkisi olmamakla birlikte, çalışılan hız aralığında artan çapraz akış hızlarının, akıları 3 kata kadar (100 L/m2 saat den 300 L/m2 saat'e kadar) arttırabildiği görülmüştür. Uygulanan P ile rejeksiyonların %11 oranında arttığı ve akıların da hafifçe azaldığı anlaşılmıştır. 2004, 61 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis REMOVAL OF CADMIUM FROM AQUEOUS SOLUTION BY S. Cerevisiae USING CROSSFLOW MICROFILTRATION Meral BAKIRDÖVEN Atatürk University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Ergün YILDIZ Removal of cadmium ions from aqueous solution using a crossflow microfiltration system by inactivated yeast cell (Saccharomyces cerevisiae) was studied. The effect of yeast cell and cadmium concentration, pH, applied crossflow velocity and transmembrane pressure drop on the cadmium rejections and membrane fluxes was investigated. It was found that fluxes decreased with increasing yeast concentration but Cd2+ rejections increase. It is also shown that the Cd2+ rejection reaches a plateau if yeast cell concentration is greater than 2 g/L. The crossflow microfiltration system was able to achieve about %90 rejection for yeast cell concentration of 5 g/L and 0.2 mM Cd2+ concentration. In the case of the lower concentrations than 0.2 mM Cd2+ concentration and yeast cell concentration of 2 g/L, %97 Cd2+ rejection could be easily obtained. It was shown that Cd2+ rejections decreased and fluxes slightly increase as a result of cell aggregation when Cd2+ concentration was increased from 0.025 mM to 0.2 mM. Any Cd2+ rejection was obtained at pH values lower than pH=5, but Cd2+ rejections increase as pH rises. Especially higher than pH=9, it was found that Cd2+ rejection is due to chemical precipitation. Also fluxes increase with increasing pH because of specific cake resistances decrease. It was found that crossflow velocity has no considerably effect on the Cd2+ rejections. However it could be seen that increasing crossflow velocity is able to increase fluxes up to 3 times (from 100 L/m2 h to 300 L/m2 h). Cd2+ rejections could be increased about 11% by increasing of the applied transmembrane pressure drop ( P) and it is seen that membrane fluxes slightly decrease with increasing P. 2004, 61 pages