Ceviz yaprak özütü ve juglon (5-hydroxy-1.4 naphthoquinone)'un Sweet Charlie ve Camarosa çilek çeşitlerinin vejetatif ve generatif gelişim üzerine etkileri
The allelophathic effects of juglone and walnut leaf extracts on strawberry CVS. Camarosa ans Sweet Charlie
  1. Tez No: 155574
  2. Yazar: ÇİĞDEM TÜRKKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEZAİ ERCİŞLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çilek (Fragaria x ananassa Duch), Allelopati, Juglon, Çilek {Fragaria x ananassa Duch), Allelopathy, Juglon
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi CEVİZ YAPRAK ÖZÜTÜ VE JUGLON (5 -HYDROXY- 1.4 NAPHTHOQUINONE)'UN SWEET CHARLIE VE CAMAROSA ÇİLEK ÇEŞİTLERİNİN VEJETATİF VE GENERATİF GELİŞİM ÜZERİNE ETKİLERİ Çiğdem TÜRKKAL Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Sezai ERCİŞLİ Bu çalışma 2003 yılında Erzurum ili Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü seralarında kısa gün çilek çeşitleri Sweet Charlie ve Camarosa üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada Juglon (5-hydroxy-1.4 naphthoquinpne) ve ceviz yaprak özütlerinin (Juglans regia L.) Camarosa ve Sweet Charlie çilek çeşitlerinin verim, vejetatif ve generatif gelişme, kimyasal ve bitki besin elementi içerikleri üzerine allelopatik etkileri araştırılmıştır. Çilek bitkileri juglon (5-hydroxy-1.4 naphthoquinone, 10*3 M) ve ceviz yaprak özütü (saf, 1/2 dilüsyon, 1/4 dilüsyon ve 1/8 dilüsyon) uygulamalarına tabii tutulmuşlardır. Vejetatif bitki gelişimi ile kök gelişimi hem juglon ve hem de ceviz yaprak özütü uygulamasıyla engellenmiştir. En yüksek, verim, bitki başına meyve sayısı, ortalama meyve ağırlığı, bitki başına yavru bitki ve yaprak sayısı, yaprak alanı, taze kök ağırlığı, SÇKM, vitamin C ve asitlik kontrol uygulamasından elde edilmiştir. Fosfor ve Potasyum hariç, yapraklarda en yüksek besin elementi içerikleri kontrol uygulamasından elde edilmiştir. 2004, 56 sayfa
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis THE ALLELOPHATHIC EFFECTS OF JUGLONE AND WALNUT LEAF EXTRACTS ON STRAWBERRY CVS. CAMAROSA AND SWEET CHARLIE Çiğdem TÜRKKAL Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Sezai ERCİŞLİ This study was carried out on short-day strawberry cultivars Camarosa and Sweet Charlie in greenhouses of Atatürk University Agricultural Faculty, Department of Horticulture-Erzurum in 2003 year.Alelophatic effects of juglon and walnut leaf extracts (Juglans regia L.) on yield, vegetative and generative growth, chemical and plant nutrient element composition of strawberry cvs. Camarosa and Sweet Charlie were investigated. Strawberry plants were treated with juglon (5-hydroxy-1.4 naphthoquinone, 10"3 M) and walnut leaf extracts (undiluted, 1/2, 1/4, 1/8 diluted). Root and vegetative plant growth were inhibited strongly by the treatment of both juglone and undiluted walnut leaf extracts. Fruit yield per plant, number of fruit per plant, average fruit weight, crowns per plant, number of leaf, leaf area, fresh root weight, TSS, vitamin C and acidity were greater at control.Amounts of nutrient elements in the leaves except Zn were highest in control.