Erzurum kenti açık yeşil alanlarında biyoklimatik etkinin belirlenmesi
Determination of bioclimatic effect in the open green spaces of Erzurum
  1. Tez No: 155575
  2. Yazar: SÜLEYMAN TOY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVGİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoklimatik indeks, kent içi açık alan, kent içi yeşil alan, nem, sıcaklık, Bioclimatic index, relative humidity, urban green land, temperature, urban open land
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ERZURUM KENTİ AÇIK YEŞİL ALANLARINDA BİYOKLİMATİK ETKİNİN BELİRLENMESİ Süleyman TOY Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Sevgi YILMAZ Araştırma Erzurum kentinde yer alan kent içi yeşil alanlarda biyoklimatik durumların belirlenmesi ve orta büyüklükteki kentin insan biyoklimatik durumlarına olan etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. On aylık ölçüm periyodunda elde edilen verilere uygun indekslerin uygulanmasıyla insan biyoklimatik özelliklerinin günlük ve 10 aylık değişimleri kent dışı kırsal alan, kent içi açık alan ve kent içi yeşil alanında değerlendirilmiştir. Hava sıcaklığı ve nispi nem değerlerinin kullanıldığı THI (termohigrometrik indeks) indeksi ve saat 21.00'daki hava sıcaklıklarını esas alan“çay bahçesi günü”indeksi yöntemi kullanılmıştır. Kent içi açık alanda, kent dışı kırsal alanda ve kent içi yeşil alanda THI indeksine göre“sıcak”ve“konforlu”aralık 10 aylık dönemin %10'unu oluştururken, Çay bahçesi günlerinin aylık dağılımları on aylık dönem içinde sadece Ağustos ayında kent içi açık alanda 20 gün, kent dışı kırsal alanda 15 gün ve kent içi yeşil alanda 18 gün olarak bulunmuştur. Kent içi açık alan ile kent dışı kırsal alan arasında 10 aylık dönem sonunda ortalama sıcaklık farkı kent içi açık alan daha sıcak olmak üzere 1,7°C olarak bulunmuştur. Kent dışı kısal alan ile kent içi yeşil alan arasındaki sıcaklık farkı, kent içi yeşil alan daha sıcak olmak üzere 1,0°C ve kent içi yeşil alan ile kent içi açık alan arasındaki sıcaklık farkı ise kent içi açık alan daha sıcak olmak üzere 0,7°C olarak tespit edilmiştir. Nispi nem değerlerinin, kent içi açık alanda kent dışı kırsal alana göre %3,4 daha düşük olduğu tespit edilirken, kent içi yeşil alanda kent içi açık alana göre %3,2 daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kent dışı kırsal alana göre kent içi yeşil alanın %0,2 daha nemli olduğu bulunmuştur. Rüzgar hızının kent dışı kırsal alanda kent içi açık alandan 0,9 m/sn daha fazla olduğu sonucuna varılırken, kent içi yeşil alana göre 0,8 m/sn daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Kent içi açık alanda rüzgarın kent içi yeşil alana göre 0,1 m/sn daha az olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonunda kent içi yeşil alanların biyoklimatik konfor sağlayarak, iklimi olumlu yönde etkilediği belirlenmiş ve önerilerde bulunulmuştur. 2004, 95 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis DETERMINATION OF BIOCLIMATIC EFFECT IN THE OPEN GREEN SPACES OF ERZURUM Süleyman TOY Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Sevgi YILMAZ This study was carried out to determine the bioclimatic conditions in open green spaces in the city of Erzurum and to examine the effects of a middle-size city on human bioclimatic situations. At three points in rural, urban and urban forest areas data were obtained and suitable bioclimatic indices were applied to these values over a 10-month period. THI (thermohgyrometric index), in which temperature and relative humidity were main parameters, and“beer-garden days”index, in which temperatures at 21.00 were counted, were used. While in the urban open space, urban green area and rural area“hot”and“comfort”ranges were only 10% of the period, the beer- garden days were only 20 days in the urban open space, 1 5 days in the rural and 18 days in the urban green area in only August. It was also determined that rural area is 1,7°C colder than urban open space, 1,0°C than urban forest area and urban open space is 0,7°C warmer than the urban forest area over the period. Rural area has 3,4% more relative humidity than urban open spaces and 0,2% than urban forest area. Urban forest area is 3,2% more humid than urban open space. It was concluded that green area in an urban area affects the climate of the city positively and improve the bioclimatic comfort and some proposals were presented. 2004, 95 Pages