Erzincan ili hydrophilidae, helophoridae ve hydrochidae (coleoptera) türleri üzerine sistematik araştırmalar
Systematic investigations on the species of hydrophildae, helophoridae and hydrochidae (coleoptera) in Erzincan province
  1. Tez No: 155615
  2. Yazar: ÜMİT İNCEKARA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN ERMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hydrophilidae, Helophoridae, Hydrochidae, Sistematik, Türkiye, Hydrophilidae, Helophoridae, Hydrochidae, Systematics, Turkey
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
ÖZET Doktora Tezi ERZİNCAN İLİ HYDROPHILIDAE, HELOPHORIDAE VE HYDROCHIDAE (COLEOPTERA) TÜRLERİ ÜZERİNE SİSTEMATİK ARAŞTIRMALAR Ümit İNCEKARA Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Orhan ERMAN Bu çalışmada, Erzincan ilinden toplanan Hydrophilidae, Helophoridae ve Hydrochidae türleri değerlendirilmiştir. Örnekler, Mayıs 1998-Ekim 1999 ve Mayıs 2003-Mayıs 2004 tarihleri arasında çeşitli akarsu, kaynak, dere, birikinti ve sıcak su gözelerinin sığ kesimlerindeki bitki ve yosunlar arasından toplanmıştır. Araştırma bölgesinde; Hydrophilidae' den 28 tür ve 2 alttür, Helophoridae' den 36 tür, Hydrochidae'den de 1 tür olmak üzere, toplam 65 tür ve 2 alttür tespit edilmiştir. Bu türlerden; Helophorus (A.) ozkani n. sp. ve H. (A.) zehrae n. sp. bilim dünyası, H. (H.) kozlovi Zaitzev, 1908, H. (A.) mongoliensis Angus, 1970, H. (A.) shatrovskyi Angus, 1985, H. (R.) paramontanus Angus, 1985, H. (R.) kerimi Ganglbauer, 1901, Hydrobius fuscipes (Linneaus, 1758), Enochrus melanocephalus (Olivier, 1792) ve E. fuscipennis (Thomson, 1884) Türkiye faunası için yeni kayıttır. H. (T.) terminassianae Angus, 1984, H. (H.) syriacus Kuwert, 1885, H. (H.) liguricus Angus, 1970, H. (A.) difficilis Angus, 1988, H. (A.) maculatus Motschulsky, 1860, H. (A.) daedalus d' Orchymont, 1932, #. (A.) abeillei Guillebeau, 1896, H. (A.) ponticus Angus, 1988, #. (R.)frater d' Orchymont, 1926, H. (R.) nanus Sturm, 1836, H. (R.) fulgidicollis Motschulsky, 1860, H. (R.) longitarsis Wollaston, 1864, H. (R.) simüis Kuwert, 1887, H. (R.) croaticus Kuwert, 1886, H. (R.) paraminutus Angus, 1986, H. (R.) helenae Angus, 1998, H. (R.) subarcuatus Rey, 1885, H. (R.) obscurus Mulsant, 1844, Coleostoma orbiculare (Fabricius, 1775), Cercyon littoralis Gyllenhal, 1808, Hydrophilus piceus (Linnaeus, 1758), Hydrochara dichroma (Fairmaire, 1892), Berosus (E.) spinosus (Steven, 1808), B. (B.) luridus (Linneaus, 1761), B. (B.) signaticollis (Charpentier, 1825), Laccobius (D) sipylus Orchymont, 1939, L. (D.) striatulus (Fabricus, 1801), L. (D.) hoberlandti Gentili, 1982, L. (D.) bipunctatus (Fabricus, 1775), L. (D.) hauserianus Knisch, 1914, L. (D.) hindukuschi Chiesa, 1966, L. (D.) obscuratus obscuratus Rottenberg, 1874, Anacaena lutescens (Stephens, 1829), A. rufipes (Guillebeau, 1896) ve Enochrus segmentinotatus (Kuwert, 1888) ise Erzincan ilinden ilk defa kaydedilmiştir. 2004, 178 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis SYSTEMATIC INVESTIGATIONS ON THE SPECIES OF HYDROPHILIDAE, HELOPHORIDAE AND HYDROCHIDAE (COLEOPTERA) IN ERZİNCAN PROVINCE ÜmitlNCEKARA Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Orhan ERMAN It has been evaluated the specimens of the Hydrophilidae, Helophoridae and Hydrochidae collected from Erzincan Province. The specimens have been taken from shallow areas of the various running water, springs, streams, ponds and hot springs, between May 1998-October 1999 and May 2003-May 2004. Totally, 65s pecies and 2 subspecies h ave b een d etermined w hich o f them 2 8 species and 2 subspecies belonging to the Hydrophilidae, 36 species to the Helophoridae and 1 species to the Hydrochidae. Of these; Helophorus (A.) ozkanin. sp. and H. (A.) zehrae n. sp. are new for science. H. (H.) kozlovi Zaitzev, 1908, H. (A.) mongoliensis Angus, 1970, H. (A.) shatrovskyi Angus, 1985, H. (R.) paramontanus Angus, 1985, H. (R.) kerimi Ganglbauer, 1901, Hydrobius fuscipes (Linneaus, 1758), Enochrus melanocephalus (Olivier, 1792) and E. fuscipennis (Thomson, 1884) are new records for the Turkish fauna. H. (H.) syriacus Kuwert, 1885, H. (H.) liguricus Angus, 1970, H. (A.) difficilis Angus, 1988, H. (A.) maculatus Motschulsky, 1860, H. (A.) daedalus Orchymont, 1932, H. (A.) abeillei Guillebeau, 1896, H. (A.) ponticus Angus, 1988, H. (R.) frater d' Orchymont, 1926, H. (R.) nanus Sturm, 1836, H. (R.) fulgidicollis Motschulsky, 1860, H. (R.) longitarsis Wollaston, 1864, H. (R.) similis Kuwert, 1887, H. (R.) croaticus Kuwert, 1886, H. (R.) paraminutus Angus, 1986, H. (R.) helenae Angus, 1998, H. (R.) subarcuatus Rey, 1885, H. (R.) obscurus Mulsant, 1844, Coleostoma orbiculare (Fabricius, 1775), Cercyon littoralis Gyllenhal, 1808, Hydrophilus piceus (Linnaeus, 1758), Hydrochara dichroma (Fairmaire, 1892), Berosus (E.) spinosus (Steven, 1808), B. (B.) luridus (Linneaus, 1761), B. (B.) signaticollis (Charpentier, 1 825), Laccobius (D.) sipylus Orchymont, 1939, L. (D.) striatulus (Fabricus, 1801), L. (D.) hoberlandti Gentili, 1982, L. (D.) bipunctatus (Fabricus, 1775), L. (D.) hauserianus Knisch, 1914, L. (D.) hindukuschi Chiesa, 1966, L. (D.) obscuratus obscuratus Rottenberg, 1874 and Anacaena lutescens (Stephens, 1829), A. rufipes (Guillebeau, 1896) and Enochrus segmentinotatus (Kuwert, 1888) have been recorded from Erzincan province for the first time. 2004, 178 pages